Това съобщи в изявление пред медиите говорителят на прокуратурата в Пловдив Галин Гавраилов, цитиран от БТА.

Той уточни, че вчера в прокуратурата е постъпил сигнал от Териториалната дирекция на НАП-Пловдив във връзка с извършена проверка на Кирил Рашков в качеството му на физическо лице. Проверката е установила, че от 2005 година до момента Рашков не е подавал данъчни декларации за получени доходи. Това е дало достатъчно основание да се прецени, че той вероятно е избегнал данъчни плащания в особено големи размери, допълни прокурор Гавраилов. Той обясни, че законът дефинира като "особено големи размери" суми над 12 000 лева.

Гавраилов уточни, че повдигнатите обвинения са за заплахи за убийство към Веселин Христев от село Катуница и жената, с която живее на семейни начала – Иванка Петрова. Христев е вуйчо на убития в Катуница 19-годишен Ангел.
Районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров потвърди, че Кирил Рашков е арестуван именно по жалба от Христев. Тя била подадена на 23 септември, часове преди убийството на племенника му.
За това престъпление Кирил Рашков може да получи до 6 г. затвор.

Проверява се евентуално отправяне на такава заплаха и към трето лице, а
прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка "задържане под стража". Засега Рашков е задържан за 72 часа. Искането на мярката трябва да се гледа от състав на Районен съд - Асеновград.

Късно снощи Рашков е бил приет в спешното отделение на Университетската болница в Пловдив с оплакване за болки в сърдечната област, съобщи директорът на УМБАЛ “Свети Георги” доц. Карен Джамбазов, цитиран от "Фокус".
Цар Киро е бил доведен в пловдивската болница от полицейски екип, съобщи БНР. След това той е бил арестуван, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в парламента.

По думите на Джамбазов 69-годишният Рашков е с хронично заболяване на сърцето, с байпас и поставени стентове. Направени са му изледвания и консултации и е предложено да бъде направена коронарография. Той обаче е отказал манипулацията и не е пожелал да бъде хоспитализиран. От болницата заявяват, че когато пациентът е годен сам да взима решения и когато състоянието му не е животозастрашаващо, лекарите са длъжни да се съобразят с неговата воля.

"В 1 часа тази нощ му беше връчено постановление за привличане като обвиняем. Непосредствено след това Рашков бе задържан за 72 часа и предстои искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение, което ще се гледа до края на тази работна седмица”, посочи още Вучков. По думите му по време на прегледа Кирил Рашков не е бил с определен наказателен статут.

И.д. министърът на вътрешните работи посочи, че ще проверяват информацията, че полицаи са искали от близките на загиналия Ангел Петров да оттеглят жалбите за заплахи, отправени към тях преди инцидента.