Кирил Рашков - Цар Киро е в пловдивски арест.

"Повдигнати са му обвинения за закана за убийство, която е предизвикала резонен страх у този, към когото е отправена", съобщи по-рано пред Нова телевизия главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Обвинението, повдигнато от прокуратурата в Асеновград, е по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 - закана за убийство.

По-късно говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив прокурор Галин Гавраилов уточни, че Кирил Рашков е привлечен като обвиняем за отправяне на две заплахи за убийство по отношение на Веселин Христев и жената, с която живее на семейни начала – Иванка Петрова.

На въпрос има ли данни Кирил Рашков да е поръчител на убийството на 19-годишния Ангел от Катуница, прокурор Гавраилов каза, че това е една от следствените версии, по която се работи, но категорични доказателства в тази насока няма.
Ако бъдат събрани, Рашков ще бъде привлечен като обвиняем, добави прокурорът, цитиран от bTV.

Според НК престъплението, за което вече е обвинен Рашков е по квалифицирания текст, когато е извършено от "лице, което се занимава с охранителна дейност, от служител в организация, която извършва охранителна или застрахователна дейност, или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организация или престъпна група".

"По НК това е тежко криминално престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години. Заканата е отправена към лице от село Катуница. Арестът на Рашков е по подадена жалба срещу него на 23 септември", каза още Калин Георгиев.
На тази дата беше прегазен 19-годишният Ангел Петров.

Вуйчото на премазаното момче – Веселин Христев, вече разказа пред медиите, че няколко часа преди убийството е подал жалба. Днес районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров потвърди, че жалбата е подадена именно от него.
"В деня преди убийството Рашков дойде и заплаши мен и съпругата ми съвсем открито", разказа Христев след трагедията в Катуница. Със съпругата му подали сигнал в РПУ-Асеновград. Защита обаче не последвала, в селото дори дошли трима полицаи, които го предупредили да престане да се занимава с това.
"Няколко часа след това бях нападнат от повече от десет коли от роми, въоръжени със саби и мечове. Племенникът ми стана свидетел, защото беше наблизко с братчето му и баща му. И опитаха да ми помогнат. Но Ангел загина, това беше цената", разказа Христев, който е син на бившата кметица на Катуница София Христева, която отдавна е в конфликт с ромската фамилия. Тя твърди, че Цар Киро стои зад бомбата, хвърлена в дома й преди години. 

"Рашков е там, където отдавна трябваше да бъде. Той и семейсттвото му 20 години са правили каквото си искат", подчерта още Калин Георгиев и призна, че сега очаква повече съдействие от страна на гражданите, след като вече разпитвани хора от Катуница се съгласяват да свидетелстват.

По-късно обаче зам.-вътрешният министър Веселин Вучков, който замества излезлия в отпуск Цветан Цветанов, каза в парламента, че хората не дават показания заради страх, насаждан от 20 години насам.

След започналата проверка на НАП са образувани данъчни ревизии срещу 15 физически лица от фамилията Рашкови и 5 техни фирми, наложени са им ограничения и са запорирани сметките и имуществото им.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че най-късно днес на Цар Киро ще бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно през втората нощ на протести в цялата страна бяха задържани 168 души. Един е арестуван за насаждане на расова омраза и ще бъде обвинен за това.