Общината планира да вкара целия автомобилен трафик под земята, а оживеният площад „Таксим“ да се превърне в пешеходна зона.

Мол с джамия

Проектът включва изграждането на търговски център, който по думите на премиера Реджеп Ердоган „не е традиционен мол“, а ще има културен център, опера и джамия.

Плановете предвиждат и събарянето на културния център „Мустафа Кемал Ататюрк“. Разрушаването на един от символите на светската държава, за да бъде построена джамия, разгневи голяма част от светски настроените турци.

Паркът „Гези“

Новият търговски център се представя като възстановяване на казарми, които са били разрушени през 1942 г. На тяхно място днес е паркът „Гези“. Гражданите излязоха на протест, за да спасят дърветата, които властите планират да отсекат.

Община Истанбул разпространи 3D анимация за плановете си, а във видеото е включена и снимка, която показва как са изглеждали казармите през 1938 г.

Площадът „Таксим“

Проектът предвижда районът около площад „Таксим“ в европейската част на Истанбул да се превърне в пешеходна зона с 92 500 кв.м. площ.

Площадът е най-оживеното място в мегаполиса, а паметникът на Републиката и кръговото движение около него са естественият му център.

Това е традиционното място за протести в Истанбул и символ на светския характер на държавата.

Според част от турците, новият проект и джамията в търговския комплекс ще отнемат централната роля на паметника.

Автомобилите

Облекчаването на трафика е единствената част от проекта, която не предизвиква сериозно разделение. Плановете предвиждат изграждането на 26 890 кв.м. подлези за автомобили, като само единият тунел ще бъде с дължина 1205 м.