Турски танкове обстрелваха село в северната част на Сирия, което е под контрола на сирийските кюрди, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Нападението става в момент, в който Турция извърши удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, но и срещу кюрдските сили от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.
Анкара смята ПКК за терористична организация.

От организацията Кюрдски части за защита на кюрдското население потвърдиха, че село Зор Магхар е било обстрелвано от турски танкове. Четирима членове на движението са били ранени, както и няколко жители на селото.

Вместо да атакуват позициите на терористите от ИД, турските сили атакуват нашите позиции, от които ние се отбраняваме срещу ИД, се казва в изявление на сирийското кюрдско движение.

Призоваваме турските лидери да сложат край на тази агресия и да се придържат към международните правила. Казваме на турската армия да спре да стреля по нашите бойци и нашите позиции, се допълва в изявлението.

Анкара: Кюрдите в Сирия не са ни мишена

Турските военни операции в Сирия и Ирак нямат за цел кюрдите в Сирия, увери днес турски представител след информациите, че турски танкове са обстрелвали село, държано от сирийските кюрдски милиции, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Водените сега операции имат за цел да неутрализират заплахите срещу турската национална сигурност /.../. Основната партия на кюрдите в Сирия и другите не са сред целите на военните ни операции", заяви представителят, пожелал да остане анонимен.

Междувременно Турция започна разследване, за да изясни какво се е случило в понеделник, след като по-рано бе съобщено, че турската армия е извършила удар по кюрдите в Северна Сирия.

Удари срещу кюрдите и в Ирак

Снощи турски изтребители за втора поредна вечер нанесоха въздушни удари по лагери на ПКК в планините на Северен Ирак.

Телевизия ТРТ съобщи, че 4 изтребителя Ф-16 са излетели от базата в Диарбекир, в югоизточна Турция, и са нанесли удари по позиции на ПКК в района на Хакурк.
Според Ройтерс тези действия на Анкара поставят на сериозно изпитание мирния процес, който имаше за цел да прекрати кюрдската партизанска война срещу Турция, коствала живота на 40 000 души от 1984 г. насам.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Възобновяване на конфликта с кюрдите в Турция

Сирийската армия се бие за Палмира

Сирийската армия поднови настъплението срещу древния град Палмира, превзет от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Битките се водят вече на километър от града, пише днес ливанският в. "Ас Сафир", цитиран от ТАСС и БТА.

Вчера сирийските военновъздушни сили нанесоха масирани удари по бунтовническите позиции в планините западно от Палмира. Така сухопътните войски получиха възможност да изтласкат противника от редица райони.

"Сред терористите има много убити и ранени, започва паническо отстъпление", заяви сирийски офицер, участник в операцията.

Зариф: Общ фронт срещу екстремистите

"Всяка заплаха за една страна е заплаха за всички. Никоя страна не може да реши регионалните проблеми без помощта на другите", заяви иранският външен министър Мохамад Зариф на пресконференция в посолството на Иран в Кувейт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди това Зариф се срещна с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и с кувейтския си колега шейх Сабах ал Халид ал Хамад ас Сабах.

Това е първата регионална обиколка на иранския външен министър след сключването на ядреното споразумение с големите сили. След Кувейт, Зариф ще посети Катар и Ирак.

"Иран стои зад народите в региона в борбата срещу заплахата от екстремизма, тероризма и верските конфликти. Посланието ни към страните в региона е, че трябва да се борим заедно срещу това общо предизвикателство", заяви иранският външен министър.