Това заяви пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България и бивш министър Петър Димитров, предаде „Фокус”. По думите му, именно Трайков е човекът, назначил Мария Михалева за регионален директор на държавното участие в „Алма тур”.
"Заради всичко това добрият вариант за България е Трайков да си подаде оставката. Освен това и зам.-министър Иво Маринов също трябва да бъде незабавно сменен", допълни червеният депутат.

Той заяви още, че застраховката на руските туристи е трябвало да бъде задействана в рамките на 24 часа по искане на Комисия за защита на потребителите, която също е към МИЕТ.
Депутатът посочи, че още през февруари Маринов е бил уведомен, че исканата от туроператорите гаранция за туристите в размер на около 250 лева е неработеща и фиктивна. Тогава зам.-министърът отвърнал, че това е достатъчна гаранция и няма да предприема допълнителни действия.

Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 г. от това, което се случва в момента и да докараме нещата дотам, че чужди държави да се налага да прибират гражданите си (както направи Финландия - б.р.) заради това, че българският туроператор не се е разплатил с превозвача”, подчерта Петър Димитров.

Наред с оставката ПГ на Коалиция за България поиска и изслушване в парламента на Трайчо Трайков.
„Няколко дни сме свидетели на неспособността на българските власти да се справят с кризата с транспортирането на туристи обратно в страните им след почивки на нашето Черноморие”, заяви от парламентарната трибуна депутатът Румен Петков. По думите му, правителството е било длъжно да изиска достатъчна гаранция от туроператорската фирма, за да може да се задейства механизъм по транспортиране на туристите.
Тези 1000 туристи ще осъдят България със сигурност, а да се говори, че туроператорът е чуждестранен, е нелепо”, заяви още Румен Петков.

Категорично заставаме зад Трайчо Трайков и Иво Маринов, заяви в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев в декларация от името на групата.
„Това, което чухме в зала от левицата, няма нищо вярно. Отрасълът „туризъм” се развива в тази ситуация на криза, благодарение на направеното от икономическото министерство”, смята Бойчев.
По думите му, държавата няма как да предвиди спор между две частни компании и няма как да се намеси предварително в него. Всички лостове, които има тя, са се задействали, смята Бойчев.

„Българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков издигна
ултиматум:
ако до петък не бъде решен въпросът с извозването на туристите, очакващи полета си от 9 септември, а също така не бъде гарантирано извозването на туристите на 16 и 23 септември, авиокомпанията „България Ер” ще бъде лишена от възможността да работи с Русия”. Това обяви руският консул във Варна Юрий Соловьов, цитиран от Интерфакс и "Фокус".
Той допълни, че МВР на България е дало разпореждане по летищата, да пропускат руските туристи с просрочени визи, без да ги глобяват и без това да се отбелязва в паспортите.
Соловьов каза, че във Варна и Бургас към момента остават 140 туристи от Санкт Петербург, всички от Москва вече са извозени.

България бавно, но уверено продължава да погребва своята туристическа репутация, пише "Российская газета".