Решението беше взето на среща на външните министри на 27-те в Брюксел.

Замразяването на авоарите на Бен Али и на Лейла Трабелси е в отговор на молба на тунизийските власти, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Имената на няколко десетки други членове на клана Бен Али, предоставени от Тунис на ЕС, се очаква да бъдат добавени към този списък през следващите дни, според дипломати.

Бен Али и близкото му обкръжение са заподозрени, че са си присвоили част от богатствата на страната и че са контролирали част от икономиката й, отбелязва агенцията.
Според френския "Монд" бившият президент на Тунис и неговата съпруга са взели 1,5 тона злато (45 млн. евро) от трезора на Националната банка, преди да напуснат страната в средата на месеца след 23 години едноличен режим.

Външните министри от ЕС решиха да наложат санкции и на режима на беларуския президент Александър Лукашенко заради репресиите му срещу опозицията, съобщи Франс прес. Санкциите включват замразяване на авоарите и забрана за пътуване в страните от ЕС на Лукашенко и 157 представители на ръководството на Беларус.
От черния списък са изключени само външният министър Сергей Мартинов и първият вицепремиер Владимир Семашко, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломатически източник в Брюксел.

"Ние няма да горим мостовете и ще запазим възможностите за диалог с Беларус", отбелязал източникът.

Основното искане на ЕС към Минск продължава да е "незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници", посочва руската агенция.

По-късно САЩ също обявиха, че налагат нови санкции срещу Беларус заради арестите на представители на опозицията на режима на президента Лукашенко след оспорваното му преизбиране, предаде Франс прес. Сред новите санкции е отмяната на разрешение, което позволяваше бизнес отношения между американски граждани и два филиала на Белнефтехим - националната беларуска компания за енергоносители.

Вашингтон така "значително е удължил" забранителния визов списък за членове на беларуския режим. Освен това САЩ подготвят финансови санкции срещу "някои допълнителни лица".

Последна актуализация в 21.45 ч.