Условие за премахването на санкциите трябва да бъде освобождаването на задържаните опозиционни лидери, посочват депутатите в резолюция вчера, приета в Страсбург, пише БТА.

Текстът категорично осъжда бруталните репресии на органите на реда и службите за сигурност в изборния ден и "призовава за независимо и безпристрастно международно разследване на събитията" под патронажа на ОССЕ. Депутатите настояват и за нови избори "при честни и демократични условия в съответствие с международните стандарти".

Говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън потвърди в Брюксел, че ЕС ще бойкотира церемонията по встъпване в длъжност на президента Лукашенко за четвърти мандат, която е днес, предаде ДПА.
Очаква се по време на срещата на министрите на външните работи на 27-те страни от ЕС на 31 януари в Брюксел да бъде взето решение за нови санкции срещу беларуски официални лица. Очаква се те да засегнат над 100 души, сред които и президента Александър Лукашенко.

По-късно Лукашенко нареди на правителството да подготви най-строги ответни мерки срещу ЕС, ако наложи санкции на Минск заради репресиите, съобщи Франс прес. "Ако някой се опита да наложи на страната икономически или други санкции, ние трябва незабавно да реагираме, да подготвим ответни мерки, дори най-строгите", заяви Лукашенко на съвещание по вътрешнополитически въпроси.

Във връзка с демонстрацията на опозицията от 19 декември срещу оспорваното му преизбиране за президент, Лукашенко обвини Германия и Полша, че се опитвали да го свалят. "Целият план, всички пари идваха от Германия или Полша или бяха изпратени през Германия и Полша. Именно там беше съставен планът за сваляне на конституционния ред" (на Беларус), заяви държавният глава.

Министерството на външните работи на Германия извика посланика си от Беларус в Берлин заради думите на Лукашенко, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Министерството на външните работи незабавно ще извика беларуския си посланик и ще опровергае упреците”, се казва в изявление на министерството.

САЩ поддържат резолюцията на Европарламента за незабавно въвеждане на санкции, стана ясно през нощта.
„Ще проведем внимателни консултации с партньорите си от ЕС по този въпрос. Знаем и подкрепяме стъпките, които предприема ЕС, и в светлината на своето безпокойство сме готови да предприемем допълнителни мерки към възстановяване на санкциите, които по-рано бяха отменени”, заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули.

Русия е готова да окаже финансова помощ на Беларус от няколко милиарда долара, обеща пък руският премиер Владимир Путин, цитиран от Франс прес. Той заяви след среща с беларуския си колега Михаил Мясникович, че страната му ще субсидира своята съседка, за да може да плаща петролните си доставки. Този въпрос се превърна в ябълка на раздора между двете страни през последните месеци.
"Беларуската икономика ще получи субсидии за руския петрол на стойност не по-малко от 4,124 милиарда долара, изтъкна Владимир Путин.