Това съобщи пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според плановете на енергийния регулатор цената на тока за повечето предприятия ще нарасне с 13 до 20 процента от 1 юли. Аргументът на КЕВР е, че ако не бъде увеличена цената "задължение към обществото" за стопанските потребители, в системата се отваря дупка от 285 млн. лв. и трябва цената на тока за хората да е със 17% по-висока. 

Всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика, заявиха в отговор от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, към които се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, която по-рано изрази резерви спрямо планираните протести, се казва в обща декларация на бизнеса.

Бизнесът настоява да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика".

Преди дни премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията и настоя за отлагане на поскъпването с един месец. 

От бизнеса поискаха среща с премиера и заплашиха, че могат да поискат оставки.

Според работодателите с непремерени действия страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, в това число значителен спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата дори в краткосрочен план.

Работодателите поставят пред правителството няколко основни въпроса.

  • държавна помощ ли е наложеният ни модел за субсидиране на ВЕИ, високоефективните комбинирани производства и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия (ДДИЕЕ);
  • защо размерът на фиксираната (съответно, регулираната от КЕВР) част от крайната цена на електроенергията в България е сред най-високите в Европа (само в Дания е по-висока, а спрямо останалите – между 2 и 8 пъти по-висока);
  • как са били подписани, съответно, преподписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия – абсурден е ръстът на добавки "невъзстановяеми разходи" - 188,8 % (от 3,38 лв./МВтч. на 9,76 лв./МВтч.).
Борисов: Ще протестирам и аз

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се присъедини към протестите, тъй като и той е против увеличаването на цените на тока. Премиерът посочи, че в момента работят с колеги, предстои съвещание, на което да им постави задачи "най-малко да не се увеличава цената на тока", предаде "Фокус".
 
Попитан дали само за бизнеса или и за потребителите, Борисов отговори, че за всички - че не ги дели потребителите.