Той препоръча на министрите, работещи по нормативните актове за регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии, съобщиха от правителствения пресцентър.

От стенограма на обсъждането по темата на днешното правителствено заседание стават ясни подробности. В началото Борисов приканва енергийния министър Теменужка Петкова да "каже няколко думи за енергетиката", защото това, което чува, го притеснява.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи вдигане на цената на тока средно с близо 2% и сваляне на тарифите на топлофикациите между 0.2 и 6 на сто от 1 юли. Това предизвика силно недоволство сред енергийните дружества, които предупредиха за фалити.

Освен това, енергийният регулатор реши, че добавката “задължения към обществото” при формирането на цената на тока за бизнеса ще скочи със 112%, с което реално цената за бизнеса ще се увеличи с 22 на сто. Бизнесът остро се възпротиви.

Днес Петкова коментира пред колегите си, че НЕК има сериозни възражения за ценовия модел, възприет от КЕВР. Основната претенция е, че цената на обществения доставчик (НЕК), която до този момент беше 125 лв., сега е намалена на 119 лв.

"Това ще доведе до проблем в НЕК и до увеличаване на дефицита, тъй като на практика цената, на която НЕК ще продава тази електрическа енергия и която купува сега на високи преференциални цени от американските централи, от ВЕИ-тата, от когенерациите, ще я продава вече на по-ниска цена и това ще създаде допълнителен финансов вакуум", обяснява Петкова.

От регулатора обаче били ичислили, че НЕК ще генерира по-големи приходи от такса задължение към обществото, която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията. До настоящия момент такса задължения към обществото, която плащат битовите потребители, е 40,21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18,93 лв. На практика с това увеличаване на тази такса, така да се каже, се възстановява балансът и равенството, мотивирали се от КЕВР.

Тук Борисов се намесва и казва, че утре вицепремиерът Томислав Дончев ще събере министрите по тази тема.

"Ние говорихме дълго, но ми се иска и с държавната комисия да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпият ток за индустрия в Европа към български фирми", казва премиерът.

На което икономическият министър отвръща, че и сега е най-скъпият.

Борисов го поправя, че не е най-скъпият, "но почти е най-скъпият". И допълва, че така или иначе това няма да е хубав знак и към инвеститорите, и към родното производство.

Той казва на министрите, че му се ще да отидат в парламента и да проведат срещи с комисиите, защото не могат да се месят в работата на КЕВР. 

"Единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените, докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат партиите, и ми е интересно как ще се изкажат. Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме убедени. И в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", коментира още премиерът.

Той допълва, че това, което се предлага в момента, според него не е добро. По думите му вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия - и „Козлодуй” и „ТЕЦ-2” на „Марица” се изключват от микса, обяснява Борисов. И подчертава, че не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо.

"В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента. Аз от сутринта рано се видях и с Петър Илиев (директор на НЕК - б.р.), и с г-жа Петкова и трябва да ви кажа, че никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията. Няма мотиви, които да ме убедят в това",  заявава още Бойко Борисов и закрива заседанието.