Бизнесът спира заводите за по час на ден от 26 юни

Организации на работодателите у нас обявиха, че започват протест срещу поскъпването на тока от 26 юни с масово спиране на производствата за един час.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът спира заводите за по час на ден от 26 юни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Убих се да търся из бизнеса производители на бътерфлай спирателни кранове от чугун! Няма такива във цяла България! Всички леярни във България правят основно капаци за шахти на отводнителни канали! Простотия пълна!!!

Кои заводи, бе аланкоолу!

Е сега е момента да се организираме заедно с предприятията и да гасим всичко в къщи от 17 до 2 1 часа, па нека да вдигат цената!

Понеже масово се лъже обикновено от червени боклуци, ето "цифрите"(кавичките са за да не ме ограмотява някой): електроенергията от Американските "лоши и скъпи" ТЕЦ с обща мощност 1580 МВт струват на НЕК ежегодно 382 млн.лева, електроенергията от Павец Чаира с нейните 864 MВт и пряко свързана основно с произведената "евтина" енергия от АЕЦ Козлодуй годишно струва на НЕК .... 392 милиона лева. Годишното производство от Американските ТЕЦ е над 5 200 ГВтч или над 5 200 000 000 кВч, за които НЕК давала 382 милиона лева. Всеки може да раздели 382 000 000/5 200 000 000 и ще получи "космическата" сума от 0,073 лв/кВтч... още или 7,3 СТОТИНКИ на кВтч средна цена. Къде ги тия "прескъпи" цени. И това е при използване около 40% от производствената мощност от близо 14 ГВтч на двете централи. Ако са натоварени на 80% средната им цена ще падне под 6,5 ст./кВтч Данни НЕК за годишно производство Контур-Глобал Марица изток 3 - 2679,7 ГВтч Ей и- Ес Марица Изток 1 - 2613,9 ГВтч ТЕЦ Марица Изток 2 - 6714,7 Вижда се че ТЕЦ МИ2 произвежда около 2500 ГВтч електоенергия повече при 1630 МВт мощност. Напълно нормално е цената му да е около 6 ст/кВтч и по ниска от тази на ТЕЦ МИ1 и 3 И пак от ДКЕВР Ел-енергията на Марица-изток 1 ще се купува за 90,35 лв. за МВтч, а на Марица-изток 3 - за 70,88 лв. 68,30 лв. е цената на ТЕЦ Марица-изток 2 и на вецовете на НЕК - 63,64 лв За тока на заводските тецове цената е 128,65 лв. за МВтч, на топлофикациите - 183,46 лв. Цената на зелената енергия от различните възобновяеми източници е изчислена на 299,05 лв. Крайната цена при потребителите с без ДДС е 150 лв/МВтч Дали верно Американските ТЕЦ правят цената "непосилна".

Нещо ти е грешна математиката! Ти да не си адвокат на американските тецове?!

Е щом си толкова умен, посочи ми къде ми е грешката, щото това са данни от НЕК, ДКЕВР. Айде нека вие малоумниците от POWERECONOMICS да ме светнете

Е, та голем праз!! Бат' Ваньо затвори стотици заводи!?.. Иване-кажи си! Па се тая!

Кои заводи? То такива няма!

И онези с фотоволтаиците ли ще спират за по 1 час и ще стачкуват?

През деня ще има градушка - и ги покриват с..найлон!? Маа- през нощта ще наваксат!! Имат богат счетоводен опит!?

Мисля, че токът ще бъде умеличен, цените също и овцете безропотно ще си плащат.

Всички - в нивите!!! И си дигнете по1-2 панела за домашно ползване!!... за компенсация....

ами фотоволтаиците като бълват на пълна мощност 28 часа в денонощието ... ама то лесно обяснимо - теглили кабел от някой цех , купува ток от НЕК по 17 ст прекарва го през "слънчевите батерии" и го пуска па на НЕК по 80 ст. всеки може да си спретне сметката .

Този май пак се готви да дава оставка. Господин Борисов,правИ реформи и поемай лично отговорностите,а недей да шикалкавиш. Иван Костов е мразен,защото направи тежки реформи,но ще остане като държавник, поел всички негативи лично.Ако не беше той още щяхме да се люшкаме между ЕС и Русия на Путин...

данс = продажници провокирам ви като ви казвам, че не правите педе-аски работи , просто не заслужавате това определение ! ееее каква провокация за диалог, но никакъв отговор гузни сте нали ? Данс и нац. сигурност организират износа на бели роби !

ЧАОС -частна агенция за олигархична сигурност , е по-вярно да се каже!

данс = продажници провокирам ви като ви казвам, че не правите педе-аски работи , просто не заслужавате това определение ! ееее каква провокация за диалог, но никакъв отговор гузни сте нали ? Данс и нац. сигурност организират износа на бели роби !

ей бизнесмените, за вас социализъм и достъпни цени, а за работниците ви капитализъм и 50 евро заплата! сърбайте сега и вие от благините на капитализма. да отречете капиатлизма, който ви храни така добре ли сега се опитвате? та нали това срещу, което протестирате, това , което държи жив капитализма, т.е. вас самите - злоупотребата, експлоатацията, бързата печалба. Когато ги прилагате тея същите схеми за собствена изгода ви е добре, а като почнат с вас да злоупотребяват за печалба, се оказва, че не е добре. Капитализъм значи надлъгване и прецакване, защо се правите на възмутени сега, като че ли не знаете. Добре, че още не са почнали и да ви избиват.

DIDA

"Гарантирано от ГЕРБ!", нали така беше предизборния лозунг?!

не изопачавай!! говорим за принципите на социалната организация на обществото, която съществуваше у нас преди и за настоящия капитализъм, който така процъфтя в БГ, че по уродливост надмина и американската си майка си

Работодатели да стачкуват, това го може само в Булгаристан. Това е като "дървено желязо"....

Умен е Боко, след като и той ще протестира.Верваме в Него.

Борисов: Ще протестирам и аз. Ей тая ножица и Цветанов панделата нямат граници по наглост.

"Такъв бизнес който чака бай ганю да му купи стоката е упрял отдавна"Е няма го бай ганю.Народа захитря.малко пари може да има ,но гледа да закупи качествено,не бг.боклуците.Даже и лекарствата произведени в бг.-то са фалшиви ,а какво остава за всичко останало.Скоро никой няма да ви изкупува ментетата.

Така е бай Ганьо. Ама като не купуваш българското, ти си тоя дето остава без работа и без пари. Така ще си и ходиш беден и мизерен. Та кой си мислиш, че си надхитрил с тъпотията си не знам. Все нахитряваш, все надхитряш, а все по-беден и по-мизерен ставаш.

С всеки изминал ден откриваме все повече и повече неподозирани превъплащения на нашия "любим" премиер. Днес Той е великолепен актьор-манипулатор от полукомичен водевил ! КОЙ назначи новото управление на КЕВР или ДКЕВР - филанкишията ли ??? КОИ са ДКВЕР - държава в държавата ли , за да се разпореждат с нашето благосъстояние, с това дали и какъв ток да ползваме ?? КОЙ назначи служебното правителство , което увеличи в полза на ЕРП цените на тока есента - Хитър Петър ли или Насрадин Ходжа?? Ей български тъпаци нямати ли чест и достойнство и докога ще позволявате да се гаврят с Вашата нищета и мизерия !!

МОЖЕ, НО ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА ВНИМАВАТ, ЩОТО ТИЯ С УЛТИМАТУМА ЩЕ ИМ ОБЕРАТ ЖЕЛЕЗАРИИТЕ!

Браво, че някой повдига изключително важни въпроси, относно далаверите в енергетиката!

спирайте бе, боклуци, най-евтин ток в ес и пак мрънкате! а това, че и продукцията е една от най-скапаните и че плащате най-малко не го коментирате!

Имаше един скеч. когато един от тримата глупаци на Доню Донев, си режеше с трион клона на който стоеше. Дали този на снимката не е един от героите на Доню. Дано сте разбрали какви хищници са така нареклите се индустриалци.

"Бизнесът настоява да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика". Ама уважаеми бизнес, то точно това е европейската политика.

бизнесмени...Това е ново чудо в Европа,български патент..стачкуващи бизнесмени. Само внимавайте да не почнат да стачкуват работниците!

За американските тецове даваме 12 милиарда!!! За зелена енергия - и за ЕРПта още толкова!

какви милиарди те гонят. стига сте писали глупости. проблема основния е че цената не ВЕИ е в ПЪТИ по висока от тази на Американски,държавни и АЕЦ централи. а всички знаем кои са собственици на ВЕИ у нас.

Не всички знаем.

Понеже масово се лъже ето цифрите, които се пускат в медийното пространство: електроенергията от Американските "лоши и скъпи" ТЕЦ с мощност 1580 МВт струват на НЕК ежегодно 382 млн.лева, електроенергията от Павец Чаира с нейните 864 MВт и пряко свързана с произведената "евтина" енергия от АЕЦ Козлодуй годишно струва на НЕК .... близо 392 милиона лева. Годишното производство от Американските ТЕЦ е над 5 200 ГВтч или над 5 200 000 000 кВч, за които НЕК давала 382 милиона лева. Всеки може да раздели 382 000 000/5 200 000 000 и ще получи "космическата" сума от 0,073 лв/кВтч или 7,3 СТОТИНКИ на кВтч. Къде ги тия "прескъпи" цени. И това е при използване около 40% от производствената мощност на двете централи. Ако са натоварени на 80% цената ще падне под 6,5 ст./кВтч Данни НЕК за годишно производство Контур-Глобал Марица изток 3 2679,7 ГВтч Ей и- Ес Марица Изток 1 2613,9 ГВтч ТЕЦ Марица Изток 2 6714,7 Вижда се че ТЕЦ М2 произвежда около 2500 ГВтч електоенергия повече при 1630 МВт мощност. Напълно нормално е цената му да е около 6 ст/кВтч И пак от ДКЕВР Ел-енергията на Марица-изток 1 ще се купува за 90,35 лв. за МВтч, а на Марица-изток 3 - за 70,88 лв. 68,30 лв. е цената на ТЕЦ Марица-изток 2 и на вецовете на НЕК - 63,64 лв За тока на заводските тецове цената е 128,65 лв. за мвтч, на топлофикациите - 183,46 лв. Цената на зелената енергия от различните възобновяеми източници е изчислена на 299,05 лв. Крайната цена при потребителите с без ДДС е 150 лв/МВтч Дали верно Американските ТЕЦ правят цената "непосилна".

Ако могат да си позволят да спират производство за по час на ден, значи проблема е много по-сериозен от единия ток. И е в главите на така наречените индустриалци. Ако им сложат такса на въздуха, дали ще спрат да дишат за по час на ден?

А на потребителите кой им плаща, за да плащат те в последствие ??

До "Работодателите": ПЪРВО СЕ НАУЧЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ПОДОБАВАЩИ ЗАПЛАТИ! Тогава и ние хората ще искаме да работим във вашите фирми и ще имаме положително отношение към нашите работодатели. Това се отнася за всички плащащи под 1000лв заплати месечно. Проблемът е, че сега не ни пука дали ви има или не, защото за 500лв мога да работя в навсякъде, а да не говоря, че за 3 месеца труд в Германия или Австрия - живея после в България цяла година и то доста добре. От няколко години я карам така и си купих и жилище и 2 годишна кола. Ами това е положението!

* Държавата произведе некадърни, подли, алчни и лукави бизнесмени и меринджей, който разкатаха и майките и лелите и т.н. на останалите! Спрете Държавата! Тя е виновна за всичко!!! ----------

Бизнесът да постави въпроса всички да си заплащат на 100% осигуровките. Стига работниците са хрантутили бюджетни паразити.

Има нещо гнило в Дания, токът им е скъп без оправдания. Така и в българската енергетика липсва всякаква етика - пак ще вдигат този ток, та бинесът да е в шок, а народът в амок.

Това по времето на Орешарски го нямаше,говорете ми Герберасти със Факти!!!По Лаком от Циганин и Мутра няма,запомнете го от мен това.

БATKO

Намаление на цената може да има само ако се развалят договорите с ВЕИ, американските ТЕЦ и топлофикациите/заводските централи. Но вместо това, нашите Тиквеници прaвят още глупости като например санирането, което ще повиши цената на тока с 9%, според анализите на Powereconomics

Powereconomics са некадърни идиоти.

БATKO

Има ли нещо конкретно за което не си съгласен с тях или не ги харесваш по принцип?

Браво! Само така! Всички трябва да си носят отговорността!

Вместо да разиграват циркове "бизнесмените" да ВДИГНАТ заплатите!!!Така ще имат пари хората , за да им купуват стоките!!Може да ограничат и средствата за издръжка на "приятелките" си!!

Такъв бизнес който чака бай ганю да му купи стоките е умрял отдавна.

който има ВЕИ (соларен парк), ми се похвали, че си е изплатил всички задължения за 2год и 3 месеца.И сега вече "бичи" само за себе си! Когато последно се видяхме му изкупуваха тока по 60 ст/кв.

Когато народа протестираше т.нар бг бизнес си взимаше евтин ток от АЕЦА и си питаше.... Сега изведнъж тока и за тях бил скъп и започнаха да се борят за правата си. ДГД, боклуци ако бяхте наистина бг бизнес вие щяхте да развивате БГ икономиката и народа ,който се състои от ваши сънародници нямаше да бедства. Боклуци с червени селски бъгави корени.

Ти за бизнеса не се бой. Капитали никой не отказва. парите ще отидат, където е по-евтин тока. Ама като затворят производството и тебе те съкратят, ти къде ще идеш? Сещаш ли се?

Че къде е по-евтин тока? Едва ли тъпак като тебе знае че разходите на ток са максимум 15 процента от разходите, а разходите за работни заплати стигат до 40-50 %. Така че хората ходят на по евтина работна ръка, а не на по-евтин ток, отделно че и тока ни по евтин. Къде в Европа цената е ниска от тази в България?

Ти преглеждал ли си се за далтонизъм?

Къде сте сега бе ,платени лумпени дето свалихте Борисов с протестите на Орлов мост? Там онези от гражданските общества (дето се вика) и се плюнчиха по телевизията . Сега сигурно сте седнали на добри и топли местенца и си кютате!

какво искаш сега , пак да се съберем срещу Борисов ли? Аааа, не така, и ние сме хора, ще вземе да вдигне пак кръвно човека! Таман се "поосафери" малко.....

Защо в България е с пъти по скъп тока отколкото в цяла Европа? Отговор: Мафия, алчност, кражби, некадърност ... Същото се отнася и за топлофикациите. И който ви разправя че било обратното, тоест тока и парно били много по евтини отколкото в западна Европа, да знаете че ви лъже и то безогледно.

ами не е така. много по скъп е тока тук както и парното. но енергийната ефективност е на друго ниво !

Да бе много по-скъп от 1 до 17 евро цента за киловат,а в Бг от 41 до над 50 евро цента.Единствения начин да са енергоефективни българските фирми при такива Астрономически цени е да спрат работа.

Не е ...ама е така. Провери!

да слагате това за съжаление няма да ми промени месечната сметка за ток и парно както и фактите. в България тока е два пъти по евтин отколкото в западна Европа

БATKO

Ами отвори Евростат бе, тъпс. Там ще видиш че тока в България е най-евтин в ЕС, при това два пъти по-евтин от средния за ЕС. Друг е въпросът, че може да е много по евтин, ако се развалят договорите с ВЕИ, с американците ТЕЦ и с топлофикациите/заводските. Да се благодарим че я има АЕЦ Козлодуй, която също искат да унищожат от РБ, защото имат 12% в американските ТЕЦ.

Оффф, аз тези от Реформаторския блок как ги мразя...Национални предатели.

Това естествено НЕ Е ВЯРНО ВЪВ ВТОРАТА СИ ЧАСТ. Стандартната консумация е под 3000 мегавата, а максималната над 7000, това предполага, че повече от половината централи трябва да работят с от 30 до 50 % от мощностите си средно годишно, което прави тока от тях ДВОЙНО и ТРОЙНО по-скъп от цената на АЕЦ. Обаче ако АЕЦ мине на режим 30 процента работа, то неговата цена ще отиде на 10 стотинки, нищо че е стара централа и вече изплатена. На това му се вика цена на разположение. Да погледнем цифрите. За Емериканските ТЕЦ с мощност близо 1600 МВт НЕК плаща годишно 382 милиона лева, за Павец Чаира с нейните 864 MВт пряко свързана с произведената "евтина" енергия от АЕЦ Козлодуй НЕК годишно прави разходи за .... близо 392 милиона лева. Ми да скочиме тогава да бъде закрита ПАВЕЦ Чаира, а? Така че нещата не са толкова прости колкото си мислят тъпите момченца като тебе.

Abu Talib

Простичко Уотсън, Фирмите започват да купуват еленергия само от атомната, без да минават пред НЕК или разпределителите.

Те и сега така правят,но само най-големите 27 фирми близки до властта.Та затова е и протеста на останалите.