Това каза Пламен Пешаров, управител на „БДЖ - Пътнически превози“ по време на нарочен брифинг. Той коментира обвиненията на БСП, че дружеството се източва чрез договорите за електроенергия.

По-рано днес депутатът от БСП призова прокуратурата да се заеме с тези договори.

Пешаров коментира, че след като е прекратил договорите за доставка на електрическа енергия, е предприел действия да осигури ток на добра цена за дейността на дружеството. По думите му е имало възможност дружеството да остане без ток.

Пешаров поясни, че е направил пазарен анализ и той е показал, че за нуждите за БДЖ трябва да се продължи доставката на ток на цена, близка до пазарните условия. Пешаров допълни, че в противен случай е трябвало БДЖ да излезе на свободния пазар, където цените на мегават час са между 180 и 220 лв.

Не са извършвани нераглементирани доставки на ток в БДЖ, няма и ощетяване на дружеството, каза още Пламен Пешаров.

Според него основно въпросите са два. Единият е свързан с това дали са извършени нерегламентирани доставки на електрически ток и вторият е ощетяване на дружеството и оттам на държавата с 500 хил. лв“, коментира Пешаров.

„Когато започнах като управител на „БДЖ – Пътнически превози“, заварих по този въпрос следните неща: една открита процедура и един анекс към договор по ЗОП. Те на практика бяха опорочени в частта количество и срок. В тази връзка мерките, които предприех след направените анализи с моите екипи бяха, че прекратих откритата процедура поради порочно обявяване и съответно гледах дейността на дружеството да бъде направена така, че да има осигурен електрически ток на добра цена", поясни Пешаров.

Той добави, че в началото на седмицата разпоредил проверки на обществените поръчки, много от които били от времето на служебния кабинет.

Във връзка с намерението на БСП да подадат жалба в прокуратурата за цените на тока, Пешаров заяви:

„За проверки, нека да се правят. Нямам нищо против. Съответно и аз съм разпоредил проверки в началото на тази седмица, по отношение не само на тази, а и на други обществени поръчки, за да може да съм по-спокоен и подготвен за отговори“, каза Пешаров и допълни, че много от тях са по времето на служебния кабинет.

„Всеки един, който е виновен, ще бъде наказан и то според степента на своето деяние - ще бъде отстранен на практика“, допълни управителят на „БДЖ - Пътнически превози“. Той уточни, че се очаква в рамките на 20 дена проверките да приключат.

Шефът на „БДЖ - Пътнически превози“ бе защитен и от централното ръководство на БДЖ.

По-важно е, че БДЖ е спасена от фалит, отколкото всичките заяждания през последните месеци към дружеството, каза Владимир Владимиров, изпълнителен директор на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД.

„Ние продължаваме по начертания от нас дългосрочен стратегически план. Предстои закупуване на нов подвижен състав. Всичко по предстоящата процедура, по поръчката е готово", каза Владимиров и добави, че е уточнено как ще изглеждат влаковете

„До 15 април това ще бъде внесено от Министерство на транспорта“, заяви изпълнителният директор и поясни, че след това се тръгва към стартиране на процедурата. Владимиров допълни, че това се прави, за да може в края на мандата на правителството да има нови мотрисни влакове, които да се движат с по-високи скорости в съответствие с рехабилитацията на релсите.