Ловчанският митрополит Гавраил и Варненският митрополит Кирил се обявиха против използването на тетрадки с ликовете на чалга-изпълнители, съобщава в. “Преса”.

Не е редно, не е полезно. Родителите не трябва да купуват такива учебни пособия, ако не искат да навредят на децата си”, проповядва митрополит Гавраил. “Би трябвало тетрадките да са с по-морални и възпитателни етюди”, съветва и митрополит Кирил.

Реакцията на висшите духовници идва, след като по магазините плъзнаха учебни пособоия с образите на Азис, Анелия, Преслава и техни колеги. Тетрадките, заедно с диск на певците, се продават за 1.99 лв.

Миналата седмица случаят бе коментиран и от министъра на образованието Сергей Игнатов: "Има писмо до директорите и на родителските срещи, които текат, за да обясним, че училището е сериозна институция, развлечението е на друго място. Училището преподава основите на човешката цивилизация, неща, които за над 50 години имат стойност". Заради стабилността на институцията смятаме, че тези тетрадки не са добре приети в клас, допълни Игнатов.

Позицията на фирма “Пайнер” е, че подобни тетрадки, скицници, бележничета и лексикони се издават от няколко години. Оттам дори показаха пособията, за да успокоят "притесненията на журналистки и синдикалистки"