За скандалните тетрадки с Азис, Камелия, Преслава, Анелия и други чалга изпълнители стана ясно миналата седмица, когато в социалните мрежи бе пусната снимка. Търговци признаха, че се харчат "като топъл хляб", някои обаче решиха да "бойкотират" попфолк модата и отказаха да ги продават.

"Защо трябва да има Батман или Супермен - измислени американски герои, а пък да няма едни живи звезди, които всяко едно дете може да дойде на концерт да ни види и да ни чуе. Аз съм една популярна личност, защо да ме няма на тетрадка?! Мисля, че е OK", коментира Камелия пред bTV.

“Ние издаваме дисковете, както и печатаме тетрадки, но ги създаваме и реализираме поотделно. Съвместната им продажба не е наше дело, фирма “Пайнер” няма нищо общо”, заяви пред “Труд” Любомир Костадинов, пиар на “Пайнер”.
На въпрос дали е уместна продажбата на тетрадки с песни като “Като грип ме преповтаряй, много дълго ме изгаряй. Ти си много готин тип...”, Костадинов възкликна: “Защо не?! Това е една весела шеговита песен. Чалга текстовете са много по-прилични от българския и чуждестранния поп напоследък".

"МОМН следи, но не печата тетрадки и не ги одобрява, защото това не са учебници. В училището се преподават основите на човешката цивилизация, в която има неща, които са от над 50 години и имат стойност. Заради стабилността на институцията смятаме, че тези тетрадки не са добре приети в клас", коментира днес министърът на образованието Сергей Игнатов пред журналисти. Той участва в среща за програмата "Идеи" по Седмата рамкова програма на ЕС.

От 1 януари 2013 г. ще има увеличение на стандарта за издръжка на учениците, а това ще доведе до увеличаване на заплатите на учителите, защото те се формират от делегираните бюджети на училищата, каза още той, цитиран от БТА и БГНЕС.
Увеличение на заплатите на учителите ще има от началото на годината, но с условие, каза преди дни финансовият министър Симеон Дянков.

"От 2008 г. след голямата учителска стачка училищата разполагат с делегирани бюджети, които се формират от средствата за стандарта за издръжка на учениците. Сега средният стандарт за издръжка на ученик в страната е около 1300 лева. В училищата с повече ученици сега учителските заплати са по-високи.
В новия Закон за предучилищното и училищното образование ще се даде власт и на Обществения съвет, за да се повиши прозрачността при определянето на учителските заплати, защото сега директорите на училищата решават", заяви още Игнатов.
По думите му живеем в общество, в което вече няма централизирано определяне на заплатите на учителите от министъра.

Игнатов изтъкна още, че за 2013 година, в рамките на тази финансова криза, ще има доста добро увеличение на стандарта на учениците и това е добра новина.
"За 2012 г. увеличението на бюджета за образование е било близо с 50 милиона лева, а сега ще бъде с много повече. За 2013 г. ще има увеличение на бюджета, но към него, като се прибавят и 520-те милиона европейски средства за образователни проекти, ще имаме доста пари", убеден е Игнатов.
Според него така за 2013 г. общо средствата от бюджета и европейските пари за образованието ще бъдат над 3 милиарда лева.

"В бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Всички, които са активни и работят повече с децата ще получават повече пари", увери просветният министър.