В случая има тежки нарушения при спазване на процедури, алгоритъм, избор на поведение, коментира здравният министър Петър Москов. По думите му ангажимент на прокуратурата и правораздавателните органи е да дадат справедливост.

Докладът на Изпълнителната агенция "Медицински одит", публикуван днес от Министерството на здравеопазването, излиза със заключение, че дежурната лекарка е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

Непосредствена причина за смъртта е полиорганна недостатъчност в резултат от развил се ДИК синдром, придружен от масивни кръвоизливи и некрози във вътрешните органи, както и с кръвоизлив в храносмилателната система на новороденото.

Според одиторите поведението на водещия раждането (д-р Нина Байчева - бел.ред) е неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално.

От изложената документация по процеса на раждане се вижда, че са допуснати пропуски, неглижиране на състоянието на плода, неправилната преценка за възможностите за вагинално раждане и прилагането на "исторически" методи - Кристелер и неуспешен травматичен висок форцепс - отречени в ЕС, без дори да има условия за тях.

Всичко това е довело до закъсняло Цезарово сечение с предизвестена лоша прогноза за плода, като е пропусната възможността това да бъде направено по-рано. 

Момиченцето, което е било с тегло 3700 грама и 53 см височина, не е дишало, имало е само сърдечна дейност. Опитът за налагане на форцепс е причина за тежкото състояние с механични тъканни, съдови и вътремозъчни увреждания на плода. 

Агенция "Медицински одит" ще образува административно-наказателно производство във връзка със смъртта на новородено момиченце, уточниха от МЗ. 

Междувременно прокуратурата образува преписка, според която има данни за извършено престъпление, свързано с професионална небрежност от страна на медицинско лице.

Родителите на новороденето вече обвиниха за инцидента завеждащия родилното отделение д-р Нина Байчева, която е израждала детето на 22-ри април. Майката се оплака от грубо и нечовешко отношение и реплики като "Ти си умори бебето". 

Самата лекарка заяви, че не убийца и не чувства вина, защото направила всичко възможно.
Въпреки това Байчева и д-р Михаил Миков подадоха оставки и така на практика родилното отделение в болницата не можеше да работи. 

По тази причина още вчера здравният министър разпореди екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч да бъде командирован в общинската болница в Тетевен, който да се грижи за родилките и при необходимост да ги транспортира в Ловеч, Троян и Луковит. 

Петър Москов е настоял в едномесечен срок да се намери решение за спасяване на АГ отделението в общинската болница в Тетевен, съобщиха от МЗ. Той е направил това по време на срещите си и.д. кмета на Тетевен Десислав Цветанов и директора на общинската болница д-р Ганева.

Ако общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите и да върнат доверието на обществото, МЗ ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение. От понеделник временно се прекратява дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози, се казва в съобщението.

Москов: Спрете линча на лекари

Петър Москов обаче призова да се спре публичното линчуване на лекари, след като вчера пред болницата в Тетевен имаше протест с викове "Убийца" срещу д-р Байчева.

"Справедливост трябва да има, липсата на компетентно отношение трябва да бъде санкционирана, но моля всички заедно да не участваме в организиране на линч срещу лекар. Ако има обществена, човешка болка, желание за поправяне и гняв, то той трябва да бъдат насочени към институциите - към мен, кмета, председателя на Общинския съвет, към Лекарския съюз, към прокуратурата. Лекарите и пациентите са жертва на лоша организация и система, която не е насочена към гарантиране на тяхното лечение", каза още министърът, цитиран от БТА.

Той добави, че другата седмица предстои среща със завеждащи катедри по акушерство и гинекология, на която ще се обсъдят промени в стандарта, начина на поведение, в гаранцията за изследване и проследяване на бременността, в ранно взимане на решения.

Москов уточни, че има 6-7 акушеро-гинекологични отделения и неонатологии в страната, които не отговарят на стандартите и ще им се намали нивото на компетентност.