За жестокото убийство на 28-годишната студентка в Борисовата градина в София през юли първоначално беше задържан и столичанинът Николай Русинов. Обвинения обаче не му бяха повдигнати и той бе освободен, въпреки че първоначално се укриваше.

След 4 месеца в килия съдът освободи и Трифонов, тъй като доказателствата срещу него са косвени. Веднага след удушаването на Яна жена даде показания, че го видяла в парка във фаталната нощ, а едва неотдавна таксиметров шофьор заяви, че също го е засякъл в района. Откритите на местопрестъплението косми приличат по морфология на тези на Трифонов, но дали наистина се негови може да докаже само специална ДНК експертиза, която все още се прави в Австрия.

За празниците бях вкъщи със семейството си. Имам дете на 8 години - прекрасна дъщеря, не съм разделен с жена ми, оправяме си социалното положение и след като съдът ми наложи мярка подписка в момента живея с майка ми и баща ми”, разказа обвиняемият пред bTV. Той се появи късо подстриган, с лека брада, тип катинар, и камерата не го снимаше отблизо. По улиците пък се движи с шапка с козирка и слънчеви очила.

Трифонов за пореден път разказа, че с майка му изпаднали в криза преди година, когато останали без покрив над главите си.
„Така се случи, че трябваше да спим в междублоковите пространства в "Сухата река". Работех като охрана, но прекъснах, за да си оправим имотните проблеми”, допълни той. Събирали бутилки, за да се подпомагат финансово.

Трифонов твърди, че така протича денят им и на фаталния 8 юли.
„Категорично тази вечер не съм бил в Борисовата градина. До ден днешен, повярвайте ми, само така - типологично и фразеологично, знам това място. Тази вечер бяхме с майка ми в Докторската градина до 21-21,30 часа, върнахме бутилките и се прибрахте. Имайки предвид и телефона ми - няма как клетката ми да бъде в "Сухата река", а в същото време да бъда в Борисовата градина. Има парадокси, които на общественото мнение бяха спестени”, категоричен бе Пламен.

По повод показанията на жената, че го е видяла в парка той заяви, че "меко казано те са инспирирани от нея", тъй като по-късно пред съдия е признала, че не го е виждала два дена.
За таксиджията, който също даде показания срещу него, Трифонов заяви: "Аз не го познавам, това е от типа Кошаревски свидетели (купени свидетели - бел. ред.), от сега ви заявявам, че всички тези ще бъдат съдени от моите адвокати".

Обвиняемият подчерта още, че доброволно е дал на властите свои косми, за да ги сверят с намерените на местопрестъплението. Пламен си обяснява евентуалното наличие на негови косми в Борисовата градина единствено с подмяна. "Няма друг начин, след като не съм бил там", заяви той.

Във връзка с показанията, че в нощта на убийството е бил изнервен, той пък заяви, че това е "пак инсинуация на МВР".

Според него в случая има предубеденост, която е започнала от разследващите органи със задържането му.
"Това е удовлетворение на общесвеното мнение, но след като излязох от ареста доста хора ме подкрепиха, което ми даде кураж, че рано или късно тази манипулация ще изплува. Никога не съм познавал Яна. Изказавам дълбоки съболезнования към нейното семейство. Аз обаче не само, че нямам допирателни с това лице, а искам да кажа на родителите й да вярват, че рано или късно извършителят ще бъде открит”, каза още Пламен.

Сред последните улики срещу него са показанията на друг свидетел, който разказал пред полицаите, че видял майка му да носи шапка, с каквато във фаталната нощ била Яна.
Емилия Иванова обаче отрича да има такава шапка.
"Да дойде този човек и да ми каже, че съм била с шапка, нито съм носила шапка, нито съм носила на Яна шапката, нито знам, че е носила шапка", категорична бе майката на Трифонов.

Тя отрече и веднага след убийството да е казала, че в нощта на убийството е оставила сина си в Борисовата градина.
"Станало е объркване, дадоха ми да подпиша, без да съм чела. Не съм го оставила, Пламен се прибра с мен".