"Изчакваме да видим дали университетът ще трябва да затвори врати, ако това стане, най-вероятно ще има съответна реакция от нас. Има такава реална опасност, тъй като средствата наистина не достигат”, заяви Георгиева пред "Фокус".

„Все още изчакваме да видим какво ще се получи с обещанията или договорките между ректора на СУ и министъра на финансите Симеон Дянков и дали действително ще имаме проблем със стипендиите, което беше едно от основните неща, които искахме. Надявам се да няма повече проблеми с топлата вода и консумативите на студентите”, обясни още председателят на Студентския съвет.
Тя добави, че държавна субсидия и собствените приходи покриват едва половината от разходите.

„СУ разполага с 19 сгради, които може и да не са с мащаба на Ректората, но са големи и не могат да се отоплява. Ако се стигне до момент, в който няма да можем да си покрием задълженията към „Топлофикация”, от коледните празници университетът ще затвори врати до февруари месец. Затова все още няма и академичен календар", посочи Георгиева.

Студентският съвет обаче не подкрепи протеста на инициативната група от студенти, обединени от доскорошната липса на топла вода в общежитията на СУ, тъй като те не са поставили конкретни искания. Инициативната група организира протест днес по време на откриването на учебната година, като демонстрацията бе насочена срещу неефективното и непрозрачно финансово управление на университета. Протестиращите поискаха поемане отговорност от страна на ректорското ръководство за трудностите и неудобствата, които студентите преживяха през последните два месеца. Протестът се проведе под мотото: „Само топлата вода не ни грее, искаме ефективно управление и прозрачност”.

От 4 дни вече има топла вода в общежитията на СУ, каза Георгиева и допълни, че е провела среща с представители на инициативната група. Те изразили опасенията си, че се плаща депозит от 15 лв. в началото на годината, който обаче след това не се връща.
„Все още проучвам въпроса с депозита”, подчерта Цвета Георгиева.