Фирма, участничка в откриващото се на 21 март в НДК изложение "Стройко 2000", предлага услугата термографски анализ на сгради с инфрачервена камера, съобщи на пресконференция управителят на дружеството Димитър Лазаров, предаде БТА.

Цената за изследване на топлинните загуби е за двете фасади на един вход в 8-етажен панелен блок.

От фирмата уточниха, че снимките и докладът на компанията, с които се документират загубите, нямат стойност на доказателство в съда.

Фирмата е обследвала морски и планински курорти. На морето заради некачественото строителство имат най-вече проблеми с течове, каза Лазаров.

"Топлофикация София" също предлага обследване на сградите срещу кражба на топлина - с помощта на термовизионна камера. Цената за термоснимките е 179 лв. за час, като например обследването на осеметажен блок с три входа и отнема между 1 и два часа, обясниха от дружеството.

Според анализ на  "Топлофикация" кражбите на топлина имат съществен принос за завишените сметки на потребителите.

Тази година за първи път със самостоятелен щанд на "Стройко" се представя Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще представи програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради с европейски средства.
По оперативна програма "Регионално развитие" за три години се очаква да бъдат обновени около 180 сгради с определения за тази цел ресурс от 50 млн. лева, съобщи Десислава Йорданова, директор на дирекция "Жилищна политика"
в МРРБ.

Интересът към "Стройко" намалява
Почти наполовина е намалял тази година броят на участниците в изложението спрямо предходните 3-4 години, съобщиха днес организаторите. Тази година в пролетното издание на "Стройко" продукция ще представят над 300 фирми.
За поредна година във форума не участват банките, но има участие на застрахователна компания.