"Причина за смъртта на Олег Калашников е огнестрелна рана. На местопроизшествието работи следствено-оперативна група от полицията. За мотиви и предварителни резултати на разследването ще бъде съобщено допълнително", се казва в официалното съобщение на вътрешното ведомство, цитирано от ТАСС и БТА.

Следствието ще работи по няколко версии, включително във връзка с политическите дейности на Калашников и участието му в организиране на демонстрации в подкрепа на Янукович и на контрапротести, станали известни с името "Антимайдан". Това посочи на страницата си във "Фейсбук" съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко.

Ще бъдат проучени и хипотези като убийство с цел грабеж, бизнес интереси или междуличностни отношения.

"Без съмнение покойният е знаел много за това кой и как е финансирал "Антимайдан". Той ще отнесе тази тайна със себе си в гроба", допълни Герашченко, цитиран от Ройтерс.

Това е четвъртият съюзник на бившия президент Виктор Янукович, който умира при съмнителни обстоятелства през последните два месеца, отбеляза Франс прес.

В средата на март Олександър Пеклушенко бе открит мъртъв с огнестрелна рана на шията, като според следствието става дума за самоубийство.

Малко преди това бившият депутат Станислав Мелник бе намерен мъртъв от съпругата си в банята на дома им недалеч от Киев.

А в края на февруари Михайло Чечетов - друг депутат с висок ранг от същата партийна фракция, се хвърли от 17-я етаж на сграда в Киев. Той бе разследван за злоупотреби с власт и главният прокурор на Украйна бе заявил по телевизията, че ще последват и други обвинения.

Виктор Янукович бе свален от президентския пост с решение на парламента след бягството му от страната през февруари 2014 г., предшествано от тримесечни проевропейски протести в центъра на Киев, приключили с кървава баня. През януари т.г. Интерпол обяви за международно издирване Янукович, сина му Олександър и бившия премиер Микола Азаров.