Това разказват свидетели пред БНТ, а в социалните мрежи изтече видеоклип на стрелбата, заснет от случаен минувач.

Вчера около 14.30 ч. в столичната полиция е получен сигнал за въоръжен грабеж в заложна къща на бул. "Ломско шосе". Извършителите са двама и бягат с лек автомобил от местопрестъплението. Започва преследване, което приключва в кв. "Разсадника". Там двамата грабители удрят три полицейски коли, пукат гума и откриват стрелба по полицаите. Униформените отвръщат на огъня и при престрелката единият от нападателите е прострелян и умира.

Оказа се, че това е бившият служител на Девето РПУ в София Христо Георгиев, известен с прякора си Ицо Полицая. След като е уволнен от МВР заради корупция, мъжът започва да се занимава с въоръжени грабежи. През 2013 г. Георгиев, брат му Людмил и още един мъж ограбиха клон на "Интернешънал Асет банк" във Враца. Тогава Ицо Полицая също стреля по полицаите, които се опитаха да го задържат.

Съучастникът на Георгиев успя да избяга след престрелката в "Разсадника", но бързо бе задържан в строеж близо до мястото на стрелбата. От МВР все още не съобщават самоличността му, само че е на 45 години и има много татуировки.

Беше много страшно, полицаите гонеха някой, чуха се изстрели, след което разбрахме, че е починал крадецът”, сподели свидетелката Маги Сиркова, цитирана от bTV. Тя каза, че се е притеснила за децата си, които са били в детската градина, която е до строежа, където е открит втория нападател. Жената се е обадила на госпожите в детската градина да не изкарват децата, защото е опасно.

Премиерът Бойко Борисов коментира случая и каза, че полицията е наблюдавала групата отдавна и че полицаите са стреляли при неизбежна отбрана.

"В случая става въпрос за едни криминални типове, които ги наблюдават от няколко седмици. Запознаха ме миналата седмица с това, защото се значеше, че ще откриват огън, но ако ги задържаме. Още повече, че единият е бивш полицай, навремето едно златарско ателие беше обрал. По контрол минаваше, че те няма да се предават, но ако отидем да ги задържим, следва да ги пуснем, защото не са извършили престъпление. Трябваше да консумират престъплението и тогава да ги хванем, за да могат да бъдат осъдени", обясни премиерът.