Пострадалият тийнейджър е без опасност на живота, оказана му е медицинска помощ и е минал през необходимите прегледи.

Инцидентът е станал в неделя вечерта в пловдивския квартал "Кючук Париж" в района на училище "Стоян Михайловски". Сигналът е подаден в 19.50 ч., съобщиха от полицията

Скандалът между двете момчета е възникнал заради момиче. Двамата се уговорили в социалната мрежа къде и кога да се срещнат, за да изгладят конфликта между тях, извикали и свои приятели, предаде БНТ.

В двора на училище „Стоян Михайловски", обаче, 18-годишният Михаил извадил газов пистолет и по думите на очевидци, произвел няколко изстрела, като уцелил в слепоочието пострадалия Иван. Той е с травма на главата, но успял да стигне до близката интернет зала, където помолил да му извикат линейка.

"Беше окървавен, половината му лице, той дойде тук да потърси един негов приятел да извикаме линейка. Извикахме линейка, но той първоначално се държеше малко странно, въртеше се, търсеше някой, като че ли, после вече когато дойде полицията, тогава го откараха. Поне аз така разбрах, за някакво момиче е станало цялото това нещо", разказа очевидецът Гено Ликов.

Стрелецът е възпитаник на руската гимназия "Иван Вазов".  Пострадалият учи в училище "Черноризец Храбър", а скандалът е бил за неговото гадже, към което Михаил проявявал нездрав интерес, съобщи TrafficNews.bg.

Според запознати стрелецът е бил употребил наркотици преди срещата. И двамата са добри ученици, в гимназиите им са изненадани от случилото се.

Само преди месец Михаил е участвал в предаването "Часът на Милен Цветков" , в епизода с Тошо Куката.

Стрелецът го грози затвор до 20 г.

От прокуратурата съобщиха, че срещу Михаил Д., на 18 г., е привлечен към наказателна отговорност за това, че вечерта на 9 април, при спор помежду им, е възпроизвел изстрели, насочени към пострадалия Иван Ч., на 19 г., вкл. към главата му, като по този начин е направил опит умишлено да умъртви другиго – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания и разпити на свидетели. Назначени са медицинска и балистична експертизи.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура – Пловдив, като предстои да бъде поискано спрямо него вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Михаил Д. е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Разследването по случая продължава.

Във връзка със зачестилите прояви на насилие в училище по-рано днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков представи план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции.

"Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки", заяви Денков.

Предвиждат се варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Учители и ученици пък ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация