Броят на убитите в гей клуба в Орландо е 50, а 53 ранени са настанени в болница, предадоха Франс прес и БТА, като се позоваха на кмета на югоизточния американски град Бъди Дайър.

Част от ранените са в критично състояние, съобщи медицински източник. Шестима хирурзи са били изпратени, за да оперират пострадали.

Вижте снимки >>

Дайър е обявил извънредно положение в Орландо и е призовал губернатора на Флорида Рик Скот да въведе аналогична мярка в целия щат. Местното население е призовано към спокойствие.

Към момента на нападението в клуб "Пулс" е имало над 300 души.  

Президентът и вицепрезидентът на САЩ, Барак Обама и Джо Байдън са били уведомени за атаката. Те поднесоха своите съболезнования на семействата на жертвите.

Обама е наредил на федералното правителство да окаже необходимата помощ на местните правоохранителни органи, които разследват атаката във Флорида. Той ще направи изявление във връзка с нападението

Полицията е започнала разследване за терористичен акт. ФБР заяви по-рано, че нападателят е симпатизирал на ислямистите.

Вижте снимки>>

Мъжът разменил изстрели със служител на нощния клуб, след което влязъл вътре около 2 ч. сутринта (9 ч. българско време) и взел заложници.

След около три часа екип на специалните части нахлул в заведението, за да освободят взетите заложниците. Нападателят бил убит в завързалата се престрелка.

Мъжът, роден през 1986 г., е живеел в град Порт Сейнт Луси, също в щата Флорида, на около 200 километра югоизточно от Орландо. Омар Матин не е имал съдебно досие според цитираните американски телевизии.

Републиканецът Питър Кинг, член на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, потвърди, че нападателят е от афганистански произход. Той обърна внимание, че Матин е преминал обучение по стрелба. Матин е работил като охранител и нееднократно е казвал, че е свързан с "Ислямска държава", заяви сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън,

У нападателя били открити две огнестрелни оръжия - пистолет и автоматична пушка, както и предполагаемо взривно устройство, което обаче се оказало фалшиво.

Атаката срещу нощния гей клуб  "няма нищо общо с религията", увери бащата на нападателя пред телевизия Ен Би Си. Мир Седик обясни, че синът му Омар Матин, който бе застрелян от полицията, се разгневил преди няколко месеца, когато видял двама мъже да се целуват в Маями.

"Извиняваме се за целия инцидент. Не знаехме какво ще предприеме (синът ми). Шокирани сме като цялата страна", заяви бащата на Матин.

Акаунт в Туитър, свързан с джихадистката групировка "Ислямска държава", публикува снимка на Омар Матин. Под фотографията пише: "Мъжът, който извърши атаката в нощния клуб във Флорида, при която бяха убити 50 и ранени десетки хора."

Привърженици на групировката възхваляват атаката в социалните мрежи.

Губернаторът на Флорида Рик Скот междувременно обяви извънредно положение в югоизточния американски щат

Атакуваното нощно заведение е емблематично за каузата на хомосексуалистите в САЩ 

Клуб "Пулс" в югоизточния американски град Орландо, щата Флорида, който стана този нощ сцена на една от най-кръвопролитните масови убийства в историята на САЩ, е едно от нощните заведения, емблематични за каузата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация в страната, предаде Франс прес.

"Една вселена за забавление и фантазии, най-горещият клуб в Орландо", така се представя заведението на собствения си сайт, на който са публикувани голям брой понякога "горещи" снимки на купонджии.

"Пулс" е известен и със своите спектакли с травестити.

Клубът е основан през 2004 г. след лична драма. Съоснователката и съсобственичка на заведението Барбара Пома, итало-американка, разказва на сайта, че е загубила през 1991 г. брат си Джон, който починал от СПИН.

Защитата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация е един от основните приоритети на администрацията на президента на САЩ Барак Обама.

За еволюцията на отношението към сексуалните малцинства в страната говори красноречиво фактът, че еднополовите бракове са разрешени във всички американски щати от юни миналата година.

На Фейсбук страницата на клуб "Пулс" днес пише: "Молете се за всички, докато ние преминаваме през това трагично събитие. Благодарим Ви за вашите мисли и любов.".

Атаката във Флорида е най-масовото убийство в историята на САЩ 

Атаката в нощния гей клуб в Орландо, Флорида е най-масовото убийство в историята на САЩ, обяви американската телевизия Си Ен Ен.

Досега най-кървавите атаки в историята на Съединените щати бяха стрелбите в Технологичния университет на Вирджиния през 2007 г. и начално училище в град Нютаун, щата Кънектикът, през 2012 г., при които бяха убити съответно 32 и 27 човека.