Нападателят, прострелял конгресмен в град Александрия, щата Вирджиния, почина от раните, получени в престрелката, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес, Ройтерс и БТА.

"Нападателят е починал от раните си", обяви Тръмп от Белия дом.

Нападението беше извършено от 66-годишния Джеймс Т. Ходжкинсън от град Белвил, щата Илинойс, съобщи в. "Вашингтон пост".

Според служители на федералните служби за сигурност, цитирани от ТАСС, през 2006 г. му е било предявено обвинение за причиняване на щети на транспортно средство. Лицензът му за жилищен инспектор е изтекъл миналата година.

Джеймс Ходжкинс е имал дребен бизнес в щата Илинойс, и открито се е определял като поддръжник на левия политик Бърни Сандърс, предаде Си Ен Ен, цитирана от Агенция "Фокус".

Той е бил яростен критик на президента Доналд Тръмп и американските консерватори. „Тръмп е предател. Тръмп унищожи нашата демокрация. Време е да унищожим Тръмп и компания“, е написал нападателят във фейсбук профила си.

В друго изказване той нарича републиканците „талибани“. Властите твърдят, че всички фейсбук публикации на Джеймс Ходжкинс са били с ясно изразени леви възгледи.

Той е критикувал освобождаването от данъци на богатите, подкрепял е идеите за достъпно и безплатно здравеопазване, както и други леви политики.

По-рано президентът Доналд Тръмп каза, че той и вицепрезидентът Майк Пенс са "дълбоко натъжени от тази трагедия" и се молят за ранените.

„Стив Скалийс от Луизиана, истински приятел и патриот, бе ранен лошо, но ще се възстанови напълно. Нашите мисли и молитви са с него“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.