В жалбата му, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура.

Отидохме в етап, в който съдът в Страсбург реши да разгледа делото като пилотно. Съветвам всички български граждани внимателно да си преценяват щетите. Има механизми за влияние върху политиците”, обясни пред Нова телевизия Пламен Стоянов.

Бизнесменът обясни, че вече е направен одит на щетите и пропуснатите ползи за фирмите му след ареста от международно призната компания. Резултатите показали 8-цифрено число. Затова и искът на Дамбовеца срещу България е за 85 милиона евро.

По думите на Пламен Стоянов практиката в такива случаи е жалбата да бъде уважена и завелият делото да получи около 50-60% от исканата сума.

Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците, бяха арестувани през 2010 г. при операция "Октопод" заедно с Алексей Петров. При задържането, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.

Стоянови са собственици на фирмата "Екометал Инженеринг" ЕООД, която се занимава с рециклирането на отпадъци от бита и базата й е в "Кремиковци".