Съдът намира, че Италия не може да пренебрегва, че жалбоподателите фактически водят семеен живот.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург установи, че Италия е извършила нарушение на Европейската конвенция за правата на човека с това, че отказала да признае сключените в чужбина бракове на шест двойки - пет двойки италиански граждани и една двойка на италианска и канадска гражданки.

Пред Съда жалбоподателите се оплакват, че отказът на италианските власти да регистрират сключените им в чужбина бракове като брак или под каквато и да е друга форма, ги лишило от правната защита и правата, които са последица от брака.

Всички шест двойки жалбоподатели имат сключен брак в чужбина, за който са поискали да бъде регистриран от италианските власти.

Едната двойка получила отказ, обоснован с противоречие с нормите на обществения ред. Други четири от двойките първоначално получили отказ, но след като през 2017 г. Италия уредила възможността еднополовите двойки да узаконят семействата си, бракът им бил записан като граждански съюз.
Шестата двойка, която също получила отказ с основание противоречие с италианския обществен ред, обжалвала отказа пред съда.

Съдът отчита въвеждането на гражданските съюзи в италианското законодателство през 2017 г. и по тази причина изследва само въпроса дали е имало установен справедлив баланс между интересите на италианската държава и на жалбоподателите само в периода преди въвеждането на новото законодателство.

Съдът отбелязва, че 24 от 47-те държави, членки на Съвета на Европа, са узаконили еднополовите бракове. Едва 16 са тези, които не уреждат никаква форма на узаконяване на връзките на еднополови двойки, сред които е и България.

"Решението е срещу Италия и обвързва Италия. Но от него е видно, че България нарушава конвенцията като не предоставя никаква закрила на еднополовите двойки и е застрашена от осъждане, ако съдът бъде сезиран", коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

БХК припомня, че понастоящем пред Административен съд София-град има висящо дело за отказ на Столична община да впише сключен в чужбина брак на българка с нейната партньорка в личния регистрационен картон. По делото се очаква решение.

Глоба за заплахи срещу ЛГБТ общността в Истанбул

Истанбулски съд постанови заместник-председателят на крайнонационалистическата младежка организация "Огнища Алперен" да бъде глобен с 4 хиляди турски лири за заплахи, отправени срещу ЛГБТ общността.

Кюршат Миджан е глобен заради заплахи, отправяни към организаторите на миналогодишния парад на ЛГБТ в Истанбул, чието провеждане бе забранено от валийството. Миджан отхвърли обвиненията, като изтъкна, че "държавата има отговорността да пази религиозните ценности на обществото".