"Разпоредих на ръководството на "Мини Марица-изток" да поднови преговорите,  въпреки убеждението ми, че ангажиментите ни към работниците в дружеството са изпълнени коректно. В знак на добра воля  помолих мениджмънта на мините да оттегли съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд Стара Загора и се надявам, че това ще е от полза за преговорите, но който разчете този знак като проява на слабост, ще сбърка", каза  министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Междувременно стана ясно, че по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) топлоелектрическите централи, работещи с въглища от Мини "Марица Изток", имат запаси от въглища за около 10 дни. Това бе оповестено на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

В интервю за БНР Генчо Генчев от КТ "Подкрепа" опроверга информацията, че договорената вчера премия от 10,3% върху заплатите за четвъртото тримесечие на 2011 г. изпълнява исканията на протестиращите по юлското споразумение. Тази премия е заложена в Колективния трудов договор при бизнес план за добив от 27 млн. тона въглища, а синдикатите настояват да получат премия и върху добитите над плана 5 млн. тона.

От своя страна изпълнителният директор на дружеството инж. Евгений Стойков потвърди,  че е поканил синдикатите по конкретен дневен ред да започнат преговори.
"Дадохме им възможност те да го допълнят. "Готови сме за един конструктивен тон и се надяваме да постигнем разумни компромиси и съответно да постигнем някакви споразумения. Ние предлагаме по конкретен дневен ред да обсъдим точно определени точки, които стояха и миналия път за уточняване и постигане на споразумение, като една от тях е точно тези финансови претенции за изплащане на еднократни бонуси", заяви Евгени Стойков.  

Добивът на въглища в "Мини Марица изток" беше прекратен в 20.00 ч. в неделя заради ефективна и безсрочна стачка на миньорите, които настояват всеки от около 7100 от тях да получи по 1000 лв. бонус за рекордното производство през миналата година.

95% от работниците и служителите в мините участват в стачката, твърдят синдикалните лидери. По данни на ръководството стачкуват 77%. И данните за загубите, подавани от спорещите страни, не се покриват. Според ръководството те са достигнали 5,6 млн. лв.. Според синдикатите, обаче,  неизпълнението на плана за януари за добив на въглища е на стойност около 3 000 000 лева.

От синдикатите съобщиха още, че от Световната и Европейската организации на миньорите са заявили намерение да направят инспекция в „Мини Марица изток”, за да разберат как е възможно да се работи с намален състав и амортизирана техника в рудниците и в същото време да се спазват здравословните и безопасни условия на труд.

Междувременно от ТЕЦ Варна съобщиха, че са активирали  три блока студен резерв заради кризата в "Мини Марица-изток". С активирането им централата може да осигури 468 720 мегаватчаса електроенергия общо за януари. В случай че ситуацията със стачните действия се задълбочи, ТЕЦ "Варна" има готовност да предостави общо пет блока с 210 мегавата инсталирана мощност всеки за студен резерв, съобщиха от компанията ЧЕЗ, която е собственик  на централата.

ТЕЦ "Варна" осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система.
Цената на произвеждания ток от централата обаче е значително по-висока, поради което от ДКЕВР преди два дни прогнозираха, че при по-голяма продължителност на стачката може да се стигне по поскъпване на тока за крайния потребител.

Вчера в ТЕЦ "Марица-Изток 2" бе извършено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион. По този начин се осигурява допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от "Мини Марица-изток".