С влиянието и на други фактори скокът в цените на електроенергията може да надмине 15 на сто, прогнозира още Семерджиев, цитиран от БНТ. 
Миналият юли електроенергията за бита поскъпна с 2%

По думите не председателя на ДКЕВР в юлската цена на тока трябва да бъде  включено заплащането на квотите въглероден диоксид от страна на производствените централи.  Оскъпяването на електроенергията ще има и заради "зелената енергия" и ще е поне с 2-3%, като зависи колко централи, работещи с ВЕИ, ще влязат в експлоатация, допълни Семерджиев.
Според него обаче увеличението на цената за НЕК ще е по-ниска от поисканите 4,5% от компанията.
"В региона пазарът на електроенергия се развива към повишаване на цените, това означава повишение на приходите от износ на електроенергия, което пък ще позволи на НЕК да компенсира исканото увеличение заради по-високите си разходи", коментира Семерджиев. Така според него ще може да се постигне по-плавно повишение на цената на електроенергията, предаде БТА.

Освен това, ако стачката в "Мини Марица-Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне 10% поскъпване на тока от 1 юли 2012 г., прогнозира   Семерджиев.  Подобна прогноза за поскъпване на тока заради стачката направи в понеделник и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Мини "Марица Изток" осигуряват въглища на три основни централи - ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и ТЕЦ АЕS. Централите имат запас от въглища за поне две - три седмици, но след това те трябва да намалят производството и евентуално да го спрат, ако не се осигуряват въглища", обясни Семерджиев. За да се подсигури потреблението в този случай се активира така наречения "студен резерв" - ТЕЦ Варна и ТЕЦ "Бобов дол", чиято електроенергия е значително по-скъпа от тази, произвеждана от въглищните централи от мини "Марица Изток".

При положение, че стачката е по-кратка, тя може и въобще да не окаже влияние върху цените на тока. Мините обаче ще трябва да се натоварят допълнително да осигурят нов запас на централите, посочи шефът на ДКЕВР.
Ако стачката продължи повече от седмица, това при всички положения ще разстрои работата на централите и ще се отрази върху цените на тока, категоричен е той.

Синдикат: Това е циниъм
Като цинично определи президентът на КНСБ Пламен Димитров изказването на шефа на ДКЕВР, че стачката на миньорите от "Мини Марица-Изток" ще доведе до увеличение на тока с 10%. Според Димитров ефектът от стачката, ако има такъв, ще се калкулира в цената на тока едва догодина. Синдикалистът каза още, че цената на ел. енергията, добивана от "Мини Марица-изток", е най-евтината в България.

Той призова министър Трайков още днес да започне преговори със стачкуващите миньори, които според него не искат нищо от държавата, а само това, което са изработили.

Загубите в "Мини Марица-Изток"
От началото на стачката до днес от нереализирана продукция загубите са 2 мил. 400 хил.лв., съобщи изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков.

Добивът на въглища беше прекратен в 20.00 ч. в неделя, заради обявяването на ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Те настояват всеки един от близо 7100-те работещи в дружеството да получи по 1000 лева бонус за рекордното производство през миналата година.

И днес не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството.
Изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.
От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите. Те са категорични, че стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация.
Синдикалисти внесоха в Инспекцията по труда в Стара Загора и сигнал за нарушение на закона за уреждане на колективните трудови спорове и за оказван натиск и опити за сплашване на протестиращите от страна на ръководството.