По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че предлагат на шефа на ДАНС да отреже достъпа до класифицирана информация на член на Бюрото. Според прокуратурата той е ненадежден от гледна точка на сигурността, защото давал информация на обвиняеми, някои от които магистрати.

По-късно излезе неофициална информация, че става дума за Гатев, който е известен столичен адвокат и бивш член на Висшия съдебен съвет, а сега е в ръководството на Бюрото от квотата на ДПС.

Самият той потвърди това пред "24 часа", като заяви:

"Трябва да си много прост като юрист, за да не разбереш, че няма нарушение. В бюрото не можем да разберем какъв е проблемът. Изненадани сме. Засега чакам и не мога да отреагирам, докато не видя, че съм залят целия, за да си отворя устицата".

Гатев коментира информацията, че се е срещал с трима обвиняеми магистрати, за да им каже как да напишат заявления за проверка дали спрямо тях законно са използвани СРС-та. Това били варненският съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото срещу Веселин Марешки, плевенският прокурор Димитър Захариев, разследван за връзки с Камен Балбузанов-Куката, и пловдивският му колега Росен Каменов.

Гатев каза, че в Бюрото ходели десетки хора, някои обвиняеми и подсъдими, включително магистрати и депутати с висящи дела и за някои дори не знаели какви са. Всички имали нужда от помощ, защото не знаели как да попълват заявленията.

По повод информацията, че се е срещал в заведение с магистрат, той разказа, че преди време прокурор Георгиев от Варна дошъл в София и случайно се видели в кафенето до Съдебната палата. Той го попитал къде и как да си подаде молбата и Гатев му обяснил да отиде при секретарката на бюрото.

"Молбичката, за която толкова много труд е изхабен, се състои от две изречения", подчерта Гатев.

Захариев пък ходел поне пет пъти в бюрото и питал какво става по неговата проверка и кога ще му дадат отговор.

През 2004 година Георги Гатев се включи в защитата на българските медици, които бяха осъдени в Либия по СПИН-процеса. По съвпадение точно днес се навършват 10 г. от освобождаването им.