Следите са открити по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец" край морето. При тях са открити две църкви, едната от които е еднокорабна, построена в края на VI и началото на VII век, разказа пред BNews директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев, който е и един от ръководителите на разкопките.

По думите му напластяванията между двете църкви показват пожар в края на съществуването на еднокорабната. Недев и екипът му смятат, че унищожаването на храма може да се свърже с походите на Хан Крум, който през 812 г. завзема Аполония (днешен Созопол). 
Според тях еднокорабната църква е унищожена при този поход, тъй като се намира пред основната порта на крепостта в Созопол. Крепостната стена, чиято южна част археолозите продължават да възстановяват, е издигната в края на шести век.
„След средата на Х век църквата се преизгражда като трикорабна. Втората църква съществува почти до края на ХІХ век. И двете образуват около себе си некропол”, разказа още Недев. Той недоумява, че созополчани нямат спомен за откритата църква, която е просъществувала като трикорабна до края на XIX век.

В двата християнски некропола погребенията са около 650. Това са доказва и от многото скелети и останки от тях, които се показват навсякъде от пръстта в неголямото пространство, разкопано от археолозите, разказа още експертът.

По думите му в нова атракция след вампирите се превръща и скелет с прораснал в черепа корен. "Той е нещо като полувампир", пошегува се Недев.

Скелетът все още не е изваден от разкопките. В края на XIII и началото на XIV век некрополът около църквата става плътен - там започват да се погребват много знатни хора. От това време е открит и скелетът, за който се предполага, че е погребан с ритуал срещу вампирясване.
„Единият предмет беше косо поставен, нарушил ребрата. А другият беше легнал върху слънчевия сплит. Такива жизнено важни органи обикновено се атакуват, за да се игнорира по-нататъшното присъствие на духа на този човек, който или е превъзхождал останалите, или нещо е извършвал”, обясни още Недев.

Археолозите в Созопол продължават да ни изненадват с откритията си. Наскоро бе открит некропол от древна Аполония. По-рано градът се прочу с откриването на два средновековни вампира. Миналата година пък  бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител. По-късно те оглавиха класацията "Чудесата на България".