Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Светослав Симеонов уточни, че епицентърът на земетресението е на около 320 км югоизточно от София, в Егейско море, Гърция. То е регистрирано в 12.25 часа, а магнитутът му е около 6,5 по скалата на Рихтер.

Симеонов посочи, че епицентърът на земетресението е далеч от страната ни и няма нищо притеснително.

Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН), съобщи, че няма нанесени сериозни материални щети след земетресението, което бе силно усетено на територията на цялата страна.

От Кърджали има сигнали за паднали комини. Има нанесени щети и в Регионалния исторически музей в Кърджали, вследствие на земетресението. Една от извеждащите колони на керемидите е поддала и всеки момент може да падне, предаде Фокус.

Най-засегнати от земетресението са вторият и третият етаж на кърджалийския музей, където всички стени са напукани, твърди директорът на културната институция Павел Петков. Извършва се оглед и на сградата, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини.

Сайтът на Европейския сеизмологичен център първоначално регистрира земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер в Средиземно море. Минути след това промени силата му на 6.5 по Рихтер.  Към 12.55 часа Европейският сеизмологичен център регистрира три земни труса в Егейско море - първото с магнитуд 6.5, второто - 5.0, а третото - 4.0.


Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни, обяви пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна, каза още проф. Ботев.

Премиерът Пламен Орешарски същои призова хората за спокойствие.

Земетресението у нас е усетено в цялата страна, като в Северна България по-слабо.

Турските електронни медии съобщиха за сила от 6,7 в Истанбул. Паника има в Истанбул след земетресението. Местните издания съобщават за около 100 ранени, при опитите да излязат от домовете си, предаде електронното издание на гръцкия вестник "Еthnos". Според вестника, много изнервени и уплашени хора са скачали от прозорците на по-ниските етажи. Земетресението е било усетено в Истанбул, Одрин, Динизли, в района на Дарданелите, както и на островите Имброс и Тенедос и по курортите на брега на Егейско море. На остров Имброс, разположен близо до Самотраки, са паднали няколко стари сгради.

Трусът е бил усетен и в Атина, а още по-силно в Северна Гърция, съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Гърция. Засега няма данни за разрушения там.

Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос в Гърция. Хората масово са напускали хотели заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението.

В Румъния също е усетено, но по-слабо.