Съобщението е получено в 12:14 часа, докато съдебните кадровици обсъждаха проверката на скандалните записи от  "Яневагейт". Панов попита защо ВСС дори не е направил опит да извика за обяснения Борисов, който е основна тема на разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Отговор обаче не последва.

Малко след това той обяви, че съдебната система трябва да запази достойнството си и не може да не сподели с медиите какво съобщение е получил. В него се казва:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме".

Това веднага породи съмнение, че някой от членовете на ВСС му е пратил съобщението, което после е препратено.

Панов настоя компетентните органи да проследят пътя на това съобщение, като не се нае да коментира защо според него Борисов му е препратил въпросния SMS. Шефът на ВКС добави, че го е показал и лично на главния прокурор.

"Ще ви предоставя телефона за анализ, ако искате", предложи той и на медиите.

Вижте снимки >>

Заради случилото се членовете на ВСС излязоха в почивка. 

Малко по-късно Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС, потвърди, че е пратил съобщението на Панов, но отказа да каже от кого го е получил, защото това нямало значение. Дори отхвърли твърдението, че е член на ВСС.

"Не ми звучи да ме подканяте публично, че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв „гейт“. Затова ви препратих SMS-а от трети човек, който го е получил, за да видите, че с днешното си идване и поведение ви отговарям на всички въпроси", обърна се той към председателя на ВКС.

Tака искал да покаже готовността си да дойде пред ВСС, но че не това бил начинът да бъде изслушан от кадровиците.

Нямало значение кой му е пратил съобщението.

По думите на премиера той дошъл заради желанието на магистратите да се занимават с политика. Не му било приятно да чете по медиите как искали да го изслушат по "Яневагейт", а той не идвал.

"Никога не съм си позволявал да казвам какво да правите. Който ме познава, знае, че нямам VIber. Аз просто имам лош навик да приемам всеки, който е в някаква беда. Аз нямам никакво желание да се меся във вашата работа. Не се явявам при вас защото многократно и публично заявих, че нямам нищо общо с двете съдийки. Дори си позволих да ги нарека каки, което е малко обидно може би", каза още Борисов.

Той добави, че дава дума, че никога не се месил в работата на Лозан Панов.

И продължи:

"Много ви уважавам, но не се вкарвайте в политически игри. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите".

Борисов призова членовете на съвета за институционален мир и заяви, че "думата съдебна реформа" трябва да изчезне от техните речници, след като я направят.

Лозан Панов пък заяви, че се е обадил на Борисов, за да му каже, че е получил съобщението му. Висшият магистрат го попита защо му е го е пратил, защо точно по време на дебата за "Яневагейт" и защо си мисли, че се прави политика и от кого точно.

Премиерът обаче не отговори.

Борисов критикува Лозан Панов

За сметка на това той обвини Панов заради критичната му реч за орязаните промени в Конституцията. 

"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", ядоса се Борисов.

Той подчерта, че има 84 депутати и не може да променя Конституцията. При формирането на кабинета въобще не ставало дума за промени в основния закон, защото било ясно, че няма как да се съберат нужните гласове. Едва по-късно се стигнало до историческия компромис.

На тръгване от ВСС премиерът все пак заяви:

"Ако има нещо, Лозан Панов да ме извини. Продължаваме да работим".

След това отказа да говори пред журналистите.

Панов: Ще продължа въпреки заплахите

По-рано Лозан Панов бе категоричен, че  ще продължи да изразява позицията си "без значение от заплахи и медийни манипулации".

"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Като председател на върховна институция видях как бяха бламирани ключови промени в Конституцията и беше мой дълг да говоря. Мълчанието те прави съучастник в това, с което не си съгласен. Мълчанието прави хората страхливци"
, коментира той.

Междувременно ВСС прекрати проверката по случая "Яневагейт". Етичната комисия към съвета предложи това, защото не били събрани достатъчно годни доказателства за извършени от магистрати нарушения, освен това записите били манипулирани.

Иванов: Това е конституционна криза

По-късно бившият правосъден министър Христо Иванов коментира случилото се във Фейсбук с думите:

"Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Ченалова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с есемеси, дори не със закони като в Полша".

Вчера ЕК реши да започне процедура за отнемане на правото на Варшава на глас в Съвета на ЕС заради два спорни закона - за контрол над Конституционния съд и държавните медии.