Стотици миряни и официални лица присъстваха на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм "Свети Александър Невски", съобщи БТА.

Сред тях бяха духовници от Кипърската православна църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия, Руската патриаршия и други поместни православни църкви, президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Симеон Сакскобургготски, министрите в оставка Аню Ангелов, Лиляна Павлова, Николай Младенов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев и др.

Церемонията започна с четенето от амвона на Акта-изложение за избор на новия патриарх. Документът бе огласен от главният секретар на Светия Синод епископ Наум.
След което архиерейските отличия на Неофит бяха свалени и му бяха възложени патриаршески инсигнии.

На новата зелена патриаршеска мантия са извезани инициалите "Б.П." - "Български патриарх", а личната шивачка на покойния патриарх Максим е довършила патриаршеската епанокамилавка - бялото було.

Останалите патриаршески инсигнии - енголпията, нагръдният кръст и патриаршеският жезъл бяха поднесени на новоизбрания български патриарх от първия, втория и третия по старшинство епархийски митрополити на специално изграден подиум в храма "Св. Александър Невски.

Патриарх Неофит направи обръщение към присъстващите:

"Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение. Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва.
Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам Божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа. Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити.
Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенството остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта
".

Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес.

Държавният глава Росен Плевнелиев отбеляза, че изборът на патриарх Неофит е първият избор на глава на Българската православна църква в най-новата българска история.

"С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила", каза президентът в обръщението си към патриарх Неофит и допълни:
 
"Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им. На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава, със солидарно общество. Мотивиран и твърдо решен съм да постигам съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности.
Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията".

Премиерът в оставка Бойко Борисов не бе в патриаршеската катедрала, но от негово име бе прочетено поздравление към новоизбрания патриарх.

"Вашето духовно служение започва във време, заредено с много предизвикателства. Състоянието на икономиката, духовната криза на нашето общество, поставят и духовните лидери в ситуация да се търси начин за преодоляване на трудностите и намиране на най-верния път. Нашата вяра е нашият щит, нашата вяра е нашият пристан. Сърдечно желая крепко здраве и достолепие", се казва в поздравлението на министър-председателя.

Вечерта, в присъствието на президента Росен Плевнелиев и на министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов, новоизбраният български патриарх Неофит на церемония пред храма "Св. Александър Невски" благослови знамената-светини на Българската армия. Това е церемония, която се извършва за първи път и е в почит на новоизбрания български патриарх. В строя пред патриарх Неофит бяха общо осем знамена-светини, свързани с борбите ни за национално освобождение. Една част от тези знамена са от Балканската война и от Междусъюзническата война. След като патриарх Неофит отправи своето благословение към знамената-светини, прозвуча националният химн и тържественият звън на камбаните от храма. След това новият духовен глава на БПЦ даде прием в криптата на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".