Това са разкрили при започнала снощи съвместна проверка инспектори на НАП, Главна инспекция по труда (ГИТ), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Агенцията по храните, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Постъпленията от вход и продажби в четири нощни клуба на плажа, ресторант и паркинг само за една нощ са достигнали близо 300 000 лв., което е три пъти повече от отчетеното на касовите им апарати миналия петък.

Едно от най-посещаваните нощни заведения е събрало само снощи 111 000 лв., от които 23 000 лв. - входна такса. За сравнение приходът на същата дискотека миналия петък е бил около 60 000 лв., се посочва в съобщението.

В проверяваните обекти ГИТ е установила 20 нарушения на трудовото законодателство. 11 души са работили без трудов договор, шестима - на граждански, за да прикрият трудовите си договори. Санкцията за работодател, наел служител без трудов договор, може да достигне до 15 000 лв. за всяко заето лице, припомнят от трудовата инспекция.

Нередностите, които е разкрила КЗП, са 10. Сред най-често срещаните е несъответствие на обявения брой места в заведенията с удостоверенията за категоризация.

Друг масов проблем е необявяването на цени и грамажи в менютата, както и заплащането на такса за ползване на тоалетните. Във всяко от проверените заведения са открити нарушения и от Агенцията по храните, информира пресцентърът на НАП.

Според директора на НАП Красимир Стетфанов, цитиран в информацията, освен ревизионни актове, ще има и наказателни производства.

Общо 80 души от четирите институции и полицаи от ГДБОП продължават проверките днес през деня и вечерта. Миналата година НАП подложи на данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец, „на светло” излязоха близо 4,5 млн. лева укрит оборот. След проверките всички фирми, без изключение, увеличиха месечните си вноски по ДДС със средно 50 на сто.