Той прогнозира поне още 10% поскъпване на горивата и заяви, че не е сигурен дали това ще е таванът, предаде КРОСС.

Бензинът достигна рекордни цени, като литър от най-масовото гориво – А95, се продаваше за 2,53 лв. по бензиностанциите в събота. Дизеловото гориво удари най-високите си цени през март, когато литърът се купуваше за 2,59 лева. В събота литър нафта струваше 2,51-2,52 лева. Промяна има и при пропан-бутана: литър от горивото поскъпна с 1 ст. до 1,25 лева

Все още не е свършила кризата в еврозоната, каза той и заяви, че лошите новини от еврозоната водят до поевтиняването на еврото, смята Ангелов. От Нашето правителство зависят темповете на растежа на икономиката и оттам темпа на заетостта и растежа на доходите. Но в България бюрокрацията много обещава, но малко прави.

Според икономиста, в страната ни няма чак толкова голям проблем със спекулата. Въпросът е доколко е лесен достъпът до конкурентни рафинерии. Ангелов каза, че периодът на отпуските не е причина за вдигането на цените на горивата.

По отношение на информацията, че може да бъде отнет лицензът на "Лукойл" икономистът заяви, че пазарният дял на компанията през последните години значително е спаднал.
"Лукойл" е единственият производител, но горива се внасят и от чужбина. Според него може би "Лукойл" не води добра ценова политика, след като губи пазара.

Георги Ангелов каза, че по принцип храните са обвързани с горивата, но най- близки са транспортните услуги.
Много е важно цялата икономиката да бъде конкурентна, за да не рефлектира вдигането на цените на една стока директно върху потребителя.