Обмислят различна минимална заплата в София и страната

Минималната заплата в София да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Тази идея ще обсъжда правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет.

Обратно в новината

Коментари - Обмислят различна минимална заплата в София и страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До всички софиянци и всички от провинцията: 1. Не е ли редно всички да живеем добре и да не се делим на софиянци и провинциалисти; 2. На Парламента пише: "Съединението прави силата" - нима това се отнася само за управляващите; 3. Защо не се обединим и да направим България тясна за тези крадливи управляващи.

Както и очаквах една много добра идея и тези които имат полза от нея са по твърди противници от онези които ще имат загуба.В случая работодателите са против защото ще трябва да плащат по високи осигуровки,но провинциалистите които ще спечелят инвестиции и нови работни места не си знаят интереса.Заплати не се повишават със закон,а пазара на труда ги определя.Ако някой е закъсал и е готов да работи за 200лв. никой работодател няма да плати повече.90% от фирмите са регистрирани в София и плащат данъци и осигуровки там,9% в големите градове и под 1% в малките.Ако фирмите могат да спестят данъци и осигуровки много от тях ще сменят данъчната си регистрация и по този начин ще налеят много средства в малките градчета и общини,но от къде толкова акъл у Бай Ганыо.

Може и да е добра идеята, ама е временна. До това положение се достигна защото всичко се правеше и прави за София и по-големите градове. И се стигна до много голяма разлика в икономиката на регионите. Вместо да направят сега обратното, искат още да задълбаят разликата. А за ефекта от такава наредба може би си прав, но наливането на пари в бюджета на по-бедните общини, дали ще доведе на повече и по-добре платени работни места? Щото нали сиренето е с пари и в България то навсякъде е с почти еднаква цена!?

+1 !!! поздравление !!! има невероятен прогрес в твоето мислене... не зная дали си жена( и затова малко или много симпатизираш на мутрата-наркодилър-премиер или не си)...- но имаш сериозен прогрес- пишеш от ден на ден все по-обективно... дали има и други които са като теб ... ???????????????????? - а все пак трябва и на хората от самия саит да се поблагодари малко или много....- не е лесно в такава цензура - да се поддържа истинска свобода на словото , и да се оставят хората да се ограмотяват сами...... признааи поне това- никои не те е цензурирал тук -ако не си стигл до краиности де ....

Самия факт, че подобна идея изобщо се обсъжда, е крайно обиден за Българския народ! И то на днешната дата! Някой слага каруцата пред коня, както се казва. Истинското решение е управляващите да започнат да развиват по-слабите икономически райони! За това има много начини и тук, във форума се споменаха някои от тях. И софиянци няма да се сърдят за прииждане на "селяндурите", които им загрозили "красивата" столица! Парадокс е, че в малка България, която се обхожда за един ден има такива разлики в развитието на регионите! И за това главна вина имат, т.нар. наш "политически" и "икономически" "елит"!

Много "умна" идея министър Дянков.В провинцията плащаме по евтин ток, ядем по евтин салам и пием по-евтина бира от Вас в столицата.Поредна глупост от Вас в полза на фирми,които не искат да плащат на хората си.За какво са ни в България ако не могат да дадат 200 евро заплата на работниците.По добре да ходят в Афганистан, ама и там никой не ги чака, защото хората изкарват повече от хашиш.Май сажалявам че гласувах за Вас.....

Точно, ама много точно казано.Нали всяко тримесечие НСИ прави отчети.За кого???

Излиза, че в София и други големи градове трябва да ядат повече, а ние от североизтока не сме достойни за това.Нищо, че сме с висше образование и работим за "окултуряването" на населението в библиотеки и читалища.Крайно време е да спре тази подигравка с хората,живеещи далеч от столицата.Елате и живейте вие с тези 290 лв.!

това дянков го копира от америка. вупреки, че са една страна, всеки щат има различна минимална заплата. има и федерален минимум, но повечето щати слагат техня минимум над федералня. иначе като се замисля, то това и сега си го има внедрено от частня бизнес. за една и суща работа, заплащането в софия, пловдив, варна, бургас е по-вискоко от заплащането за сущата работа в един малук град. явно дянков следва логиката наложена от частня бизнес. знам ли?

Ами тогава и цените на стоките да са различни без да има последствия за търговците. Хляба в северозапада да е 20 ст а в София 2 лева. И всичко останало да бъде така. А сега в София всичко е по-евтино от на село. Проверете и тогава коментирайте!

Кретени! Как не ви е срам да кажете подобно нещо! Значи хората в София са по-ценни от хората в страната! Ами направо да разделим се разделим на българи и софианци!

Да се чудиш как в Европа 10 пъти по-големи заплати не водят до фалит, а у нас се оказа, че 290 лева са непосилно бреме за "бизнесмените" ? Явно това е единствената причина, щото иначе за съдебния произвол, правителствения рекет, идиотските закони, неработещата полиция и прокуратура и корупцията и т.н. никой не говори, явно те са ни наред. То с 290 лева си е направо мизерия и по-зле и от роб даже, който поне го хранят и обличат, ама на нашите "бизнесмени" и това им е малко - явно искат да си плащаш вече, за да работиш (тук не става въпрос за честните бизнесмени, а само за пишмян "бизнесмените")

а има ли честни бизнесмени в бг... това е много съмнително

akkk@

Не е непосилно. Това е мнението на човек като теб, напълно неразбиращ материята. Заплатите в София са по 600-700 лв и нагоре. Става въпрос че всички тези хора се осигуряват за пред закона на минимална заплата. Проблема на родния бизнес не е да обяви истинските заплати, ами големите осигуровки които ще последват. И затова 1/2 от държавата работи на минимална заплата според НАП...

ТЪП, ПО-ТЪП, НАЙ-ТЪП, СУПЕР-УЛТРА-ТЪП, ГОШО ТЪПОТО... СИМЕОН ДЯНКОВ. Тоя лапнишаран изобщо може ли да вдене, че у нас НА БАЗА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА СЕ ФОРМИРАТ И ДРУГИ ОБЩОДЪРЖАВНИ НАЧИСЛЕНИЯ/ОТЧИСЛЕНИЯ... ВЕРНО ХЕР ФЛИК СИ Е ПРИЗЬОР ПО ЮРИДИЧЕСКА ТЪПОТИЯ.

Продажници! Това е правителство което обслужва интересите на едрия бизнес!!! Не случайно в парламента по региони се натискаха да влизат децата на хора от едрия бизнес, за да диктуват правилата които са им изгодни! Това са мошенници

Терористи това е Управлението на България Терористи!

kgb777kgb

Много сте прави , но това са пълни глупости и НЕ ги е казал Дянков , поне първо прочетете и тогава плюйте ! Единственият начин да се оправи тази държава е вдигане на минималната работна заплата на 500 лв. всичко друго е измама ! Това може да стане веднага като съкратят 30 % клати ..ри , пардон администрация некомпетентна и никому ненужна ! Невъзможно е въвеждането на почасово заплащане , защото тогава така наречените работодатели ще ви плащат за 4 часа и то само ако си работил 12 часа , не че в България някой работи 8 часа , да повторя РАБОТИ , а не присъства на работно място !!!

Че това не е новина! Та нали сега много хора в провинцията, ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА И КВАЛИФИКАЦИЯ вземат в пъти по малка заплата от колегите си в София!!!Тъпото обяснение на работодателите е, че в провинцията разходите на хората били по-малки, разбирай, че не ходят на опера, кино, балет, по-малко са крадени, че могат и без градски транспорт, че по-малко си ползват колите...

ALEKS

Ами разбира се, че в София разходите са в пъти по-големи... не заради киното, театъра и операта, а заради хиляди други неща... Живея от 15 години в София и отдавна съм направил сравнение с разходите тук и в моя малък град...

Абсолютна дискриминация! Малоумник! Хората в малките градове да умират ли? Дянков, нямаш мозък....разочарована съм напълно от теб и от това правителство!

поредната слабоумна идея Дянкова и не само.........

Вдянков пак си е забравил хапчетата.

Щом не можете да вдигнете минималната заплата, намалете регламентираното работно време. Нека хората имат още един свободен ден или свободни часове през седмицата, които са гарантирани. Кадърните хора ще намерят начин да си увеличат със втора работа. А който е доволен от заплатата си ще си почива повечко.

Дори и юридически това да се уреди. ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ до ДАНЪЧНИ туристи. ПРИМЕР: Хората ще се регистрират че рабоят в Видин а пък реално ще работят в София.

Какво толкова има да се умува за нещо, което е от логично и вярно аз не мога да разбера! Но в България това е практика - да се умува върху неща който са естествени и логични, както и да се чудят властимеющите как да се проведе референдум и какъв да е въпроса ... , ами то е МНОГО сложно за вас да го проумеете!

Само преди малко по телевизията г-жа зайкова каза ,че е разговаряла с мин. Дянков и той e отрекъл това да е негова идея. Незнам вече на кого да вярваме, на медийте ли, или поредната игра на правителството "тука има тука нема".

Три години се управлява по този начин. Казва се нещо, после се гледа как ще реагира раята. После излиза ББ и смъмря някой министър, че се е изпуснал. Лъжи и пак лъжи, това е управлението ма гроб. Ама ние сме си виновни. Много сме силни пред компютрите, но иначе сме мишки.

Пак глупости!

Поредната малоумна идея...произтичаща от факта, че в България един инженер/ или всеки висококвалифициран кадър може да започне неквалифицирана работа, където си пожелае! Да, ама НЕ, защото никой няма да те назначи за гардеробер, като имаш диплома за журналист във Виена , а в България хаоса е пълен! Редника станал главнокомандващ, бояджията строителен предприемач... да е ясно, без образование, без квалификация, без стаж, без лиценз не става....в САЩ една глава да измиеш, ти искат лиценз, а тук мутрата, застраховател! Веднага да се изравнят всички ставки по браншови организации с ЕС/ и/или колко за учителя, колко за охранителя и всяка жаба да си знае гьола/! Това първо, второ, бюджета да има европейско разпределение на средства по министерства в %, а не целия бюджет за силови структури! Трето, има жизнен стандарт, който трябва да се гарантира чрез доплащане от държавата, а упражняването на ниско квалифициран труд е МРЗ! Идеята за различни МРЗ по градове е поредната манипулация на обществото със съгласието шефа на БСК!

Товас каква цел е само да игонят още хора от и без това обезлюдения северозапад

ами спаведливо е да има такова разделение при заплаштането.след като разходите за живот са различни нормално е и доходите да са различни.в монтана и видин селянина може да изкара и с 100 лв на месец-цялото му продоволствие идва от село.

стига сте говорили глупости, кои може да живее с 100 лв? в тези градове не всички имат лични стопанства. идеята е супер малоумна и доказва висока степен на некомпететност. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А ти, гражданино 10, първо се научи да пишеш, после иди да живееш на село със 100лв. няколко месеца.Пък тогава коментирай.

Този министър да си вземе патъците и дим да го няма да си върви отде е дошъл. жив Сървайвър сме тук в България

СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ .НЕ ШЯЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА 300ЛВ АМИ ДА СИ ВЪРВЯТ НА СЕЛО ЗА ДА ВИДЯТ КАК ТАМ ХОРИЦАТА РАБОТЯТ ЗА 290ЛВ И ИЗДЪРЖАТ СТУДЕНТИ СТАРИ БОЛНИ ХОРА

Tи от тия дето издържат с 300 лева ли си или просто си заработваш надника на драскач-гербераста

Аман от разбирачи, колко било мъдро и правилно решението на Дянков и дрънкат некви безсмислици с цел да блеснат колко е добро. Абе вие не виждате ли кво става в България бре? Нали "бизнесмените" "работодатели" само тва чакат, да им се узакони правото да ползват робски труд. И на който не му харесва да мре. Или да се изнася. И точно тва правят хората. Едните умират, другите се изнасят. И "софиянци" реват, че много "селяни" напирали да идват в "града". Ми ще идват, що да бачкат за 310 лева, които ги вземат през месец, кат могат да бачкат за 700 лв ?

Виж кво, "Wlado"! Харата с реални умения, с добро (а не фиктивно) образование, с интелект, с инициативност и добри идеи - тези хора НЕ работят и никога не са работили нито за 300, нито за 700 лева! Като си самоук строител със средно образование, никакъв опит, никакви умения и едва говорещ български, да не казвам английски или френски - то 700 лева са ти много, ама много висока заплата! ВИСОКА ЗАПЛАТА СЕ ДАВА ЗА ПОСТИЖЕНИЯ, НЕ ЗАЩОТО ВСИЧКО Е СКЪПО! И то скъпо за пенсионерите.

За "самоукия строител" - една малка корекция под 800лв. не пада, че дори и много повече. Така че в България нещата са изкривени, тези с френския и английския взимат по-малко от "самоукият..." Да така е в БГ

мунчооо!!! виж какво сладурче- само сладки приказки не хранят хората- говориш като ,че ли сме в америка или западна европа... на кои бг-бизнесмен му пука дали примерно си или не си ..:цитирам твои думи :"Харата с реални умения, с добро (а не фиктивно) образование, с интелект, с инициативност и добри идеи - тези хора НЕ работят и никога не са работили нито за з00, нито за 700 лева!..."-краи на цитата.. ти не си в ред-повреден си от четене на политически платформи и лозунги.... ти братко- докато не слезеш долу сред нас-обикновенните хора- и не си изкараш поне зе един месец с личен труд, дневните си разходи за същия този месец- ти никога не би трябвало да си даваш евтиното и тъпо мнение -кое как е в българия , как трябва да е , и това кои-коолко заслужава... не те ли е срам да казваш , на човека без да знаеш как , колко , и какво работи- та да му казваш , че не заслужава толко или онолко... аман от озлобени и прости боклуци като теб- които не само че мразят четири-пети от народа- но понякога и себе си мразят от злоба и простотия...- такива елементи дърпат назад страната ни- и са вредни ... -дано и те разберат повечето от тук пишещите колко елементарно и зло човече си... !!!!!!!!!!!!!!!

Господине, Вашето никога е настоящ факт! Говоря три езика - немски, френски и английски, имам второ висше образование, завършвам втора хирургична специалност и пхд по хирургия и работя за 700 лв на месец ? без събота и неделя и срещу 5 лв нощен труд! После пациентите ми остават една бутилка уиски за" златните Ви " ръце... но с тъпото уиски не си плащам нито парното, нито тока! ПОВРЪЩА НИ СЕ ВЕЧЕ ОТ УИСКИТА, БОНБОНИ И СУВЕНИРИ! Така че! В тази държава никой не си е на мястото, а най- малко полукомпетентните експерти, които пълнят министерствата ! Но на мен съвестта ми е чиста, не съм гласувала з ГЕРБ! Нека Валя Ахчиева мисли за своята съвест!

Ако някой от всички тези в кабинетЪТ разбираше поне малко от това което прави, щеше да знау, че това няма как да се случи в БГ. Понеже драги ми Смехурко данъците и осиг. върху МРЗ не се калкулират на база адрес и месторабота, а на база доход и така се вливат в общия държавен бюджет. За да стане това първо трябва всеки да плаща в своя си град, община, област - което автоматично противоречи с Конституцията и административното деление на България. За да стане това което са си помислили първо трябва ремонт на основният закон, после ремонт и на всички останали и най-накрая да отделиш хората. Като пример можем да дадем деление на федерални щати, но за такова делене аз лично не съм съгласна .... и заради това, че съм българка и заради това, че живеем на много стратегическо място, и заради това което е станало през 1396г. (ако изобщо управляващите са го учили).

Откога цената на стоката зависи от минималната работна заплата?

До Софиянец-Драги ми софиянецо знаеш ли как се гледа прасенце и кокошчица и се пройзвеждат зеленчуци -с много труд ипот на челото ,след като толкова много знаеш ела да ми помогнеш и да видиш от къде излиза хляба -като правиш разлика между провинцията и софия аз съм от село и ще ти кажа каква и разликата между селото и провинцията и тя е една-че през твойто свободно време ти си вириш хуя а аз се скапвам от работа през мойто св време,ела да видиш кокошката как ще ти снесе яйце да ама не има също 1правило трябва да си я нахранил добре и прасенцето е така тъй че не казвай при нас какво има има го с много труд и пот на челото ,тебе какво те бърка продай в софия и ела на село и ще имаш от всичко без да завиждаш да ама трябва да имаш ДУПЕ за това .

Абе, Дянков, абе момче слез на земята какво райониране те гони хората мрат от кахексия т.е измършавяване от недохранване а, вие софиянци се угоихте и продължавте.Срам.Яж те хляб по 5лв. и чушки по 10лв. защото не сте си ги произвели.

тогава по изборите търсете само софиянци да ви избират безсрамници

А аз откога казвах, че пицаджията е ' троянски кон ' на тройната коалиция ... Нима кръгът ' Капитал ' , към които принадлежи и пицаджията, не бяха част от тройната коалиция ? Спомнете си !

никога не са били от тройната. Те са част от седерастката. Питай ако не вярваш манго костофф. А и виж кой пое от Славчо Христов откраднатите пари на България . Аре, виждам, глупак си, ще те светна - пое ги Цветелина Бориславова. Не ти е тук мястото! Занимавай се с уроците, за да поумнееш! ЯСНО!

Мизерия и оскотяване повсемесно.Не си човек в ПЛОВДИВ ВАРНА И т.н. то и в СОИЯ неси с 300лева.

Бойко, изгони го тоя малоумник с ритници, со кютек и як бой барабар с Иринчето и котката й!!!

Това много хитър политически ход, който цели преди всичко да внесе още по-голям разкол сред населението на страната. Разединение по етничиска, религиозна, социална и по линия на местоживеене. Това нашите управляващи го правят, за да могат да ни манипулират по-лесно. "Divide et impera", както са казвали римляните.

Глупости на търкалета. Хитър ход. В много европейски държави е така и това е напълно нормално. Стандартът на живот в различните региони е различен и не можеш да изгърбиш една фирма в Бяла Слатина да плаща същата минимална заплата като една фирма, оперираща в София. Освен в Германия и Франция, във Великобритания също е така. В различните региони има различни ставки за публичния сектор. Единственото, което важи за цялата страна е т.нар. minimum wage, минималната почасова ставка.

не е вярно. има валидни навсякаде минимални часови заплащания.

това е било при феодализма и феодалите. Усещатате ли се как Дянков, Тиква и герберастка компания бавно и сигурно ни тласкат в Средновековието.

Много неуместно сравнение на ситуацията в България с тази в най-развитите европейски икономики. Не знам дали това е хитър ход на правителството, но то и по-точно Дянков със сигурност дотегнаха на всички нас с непрестанните си "свежи" идеи - поредната за диференцирана минимална заплата. Само простотии и нищо смислено, за да заживее народът по-добре.

Бойко ще си плаща заради недомаслените съекипници. Не може да закърпи по-голяма олигофрения, дори той със сигурност. Да се хваща навреме да подменя когото трябва, че ясно е, че вървят против хората, тоест против управлението му собствените му съотборници. Човечето-икономист дори не коментирам. Намирам за жалко да се скача срещу ощетен умствено човечец.

на това говедо Флик! То цели да ни противопостави и раздели на софиянци и провинция, да ни накара да се мразим помежду си, защото така си мисли, че ще спечелят изборите. Насочете омразата си там къде трябва - към него , Тиквата и цялата герберастка сган и се гответе да я изметем от властта. А може и целия продажен парламент, да ги подменим тотална и да въстановим социалната си държава по-добра и по-справедлива от преди.

Продажниците, само за тях си мислят , Да ходят да работят в чужбина моаймуните мръсни

плаща си провинцията..квартирите в София.

Малоумие. Премахнете плоския данък и погнете сивия сектор. съкратете с 20-30 % излишната, паразитна бюрокрация от силовите и съдебни структури.

подкрепям !

Освен, че е псевдо - гений, се оказа и че е упорит ... Но няма страшно - утре началникът му ще се покаже по телевизора и ще опровергае поредната му малоумна идея !

Поредна грешка господинчо министъчо. Не минималната заплата трябва да е регионална, а данъчното облагане. Ниски данъци за бедните райони за да стимулират хората да развиват бизнес там. Високи данъци за богатите райони и доходи. С този плосък данък го вкарахте дебел на България. Учете се от швейцарците, тяхната данъчна и соц. система е векове напред!

ДДС върху храните в Българиия-20%:Във Великобритания,Ирландия-0%:Полша -3%:Румъния-5%:Франция-5% :Испания--7%:Гърция-13%.А за в хазарта в България няма ДДС.Орешарски като икономист е много нива над Дянков.

Ал

Всъщност разковничето е да се направи най-после пенсионната реформа, така че всеки който си влага парите в съответните пенсионни фондове да знае за какво ги влага. Така никой няма да крие реалната си заплата и почти ще се обезсмисли минималната работна заплата, а минималните осигурителни прагове ще станат излишни. НО... това е свързано с орязването на привилегиите на военни, полицаи, държавни служители, дупетати и др.

И кой ще направи пенсионна реформа? В световен мащаб - справка за "бейби бумър" в щатите ще те освети какво става в момента, а именно преди 30 години "умни" хора решават да се нагушат и правят пенсионни фондове. Тогава е имало много млади хора в разцвет на силите си, които са внасяли в тези фондове и директорите на фондовете са живели в разкош. Разбира се в момента няма такъв бум на раждаемост, а същевременно хората от това време почват да се пенсионират и се вижда как кулата от карти се разпада карта по карта. Не са ти виновни хора, които си отдават живот в постоянен режим на повикване, за да им се отнема правото да живеят после добре. В крайна сметка пак стигаме на изходната позиция от малоумници като теб - "по-добре на мен да ми е зле от колкото на Вуте да му е добре"...

Тея не знаят какво означава думата дискриминация!

"мили софиянци "знайте .че ако не е провинцията ще стоите много гладни

тук внасят боклука на турция, гърция, македония, тунис и къде ли не. храните са отровни, а цените баснословни. От глад няма да умрем, а от друго. И вие също.