Агенцията за национална сигурност ще има възможност да шпионира лидерите на близки приятелски и съюзнически страни само при изключителни обстоятелства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В речта си по повод реформата на правителствените разузнавателни операции, Обама обеща на лидерите, че ако иска да научи какво мислят, ще използва телефона, а не разузнавателни данни.

В същото време АНС и други специални служби ще продължат събирането на разузнавателна информация в интерес на националната сигурност и външната политика на страната.

САЩ бяха принудени да преразгледат програмите си след разкриването на информация на бившия служител пред медиите от бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

Преди речта си в Министерството на правосъдието Обама подписа указ, предвиждащ редица стъпки за ограничаване на дейността на АНС и защита на неприкосновеността на личния живот на американските граждани.

Събирането на разузнавателна информация с електронни средства ще се провежда при стриктно спазване на американските закони за борба с чужди разузнавания, тероризма, разпространението на оръжия за масово унищожение и организираната престъпност.

Достъпът до данните ще се разрешава с решение на специален съд. Не се разрешава събирането на такава информация за дисиденти или с цел икономически шпионаж.

Освен това се ограничава събирането на данни за телефонните обаждания на американците, за която правителството беше подложено на най-сериозна критика.

Обама заяви, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е". Според него служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот.

В същото време президентът вярва, че критиците на програмата са били прави да твърдят, че без подходящите защитни мерки, данните могат да бъдат използвани за получаването на информация за личния живот на американците.

Той се опита да успокои съюзниците на САЩ и международната общност. Хората по света, независимо от националността им, трябва да знаят, че САЩ не шпионират обикновени хора, които не заплашват националната сигурност.

Той обаче предупреди, че САЩ не могат едностранно да обезоръжат разузнавателните си агенции.