Това е станало преди близо две седмици в района на търговищко село Пробуда, пише "Труд".

При ограничение на скоростта от 50 км в населеното място, Куюмджиев бил засечен с малко над 100 км/ч. Той представил чешка шофьорска книжка. Проверка в системата на КАТ обаче показала, че бившият депутат е с отнета българска книжка отпреди 2 г. заради изчерпани точки за нарушения.
Той имал и неплатени санкции.

Катаджиите му написали акт за превишена скорост, липсващо свидетелство за правоуправление, прибрали чешката книжка и спрели автомобила му.

От КАТ и полицията в Търговище отказаха да коментират случая. Неофициално потвърдиха, че е имало такава проверка и че са взети административни мерки.

"Винаги, когато разръчкам енергийните боклуци, и изскача някаква такава история. Не могат да ме обвинят, че съм корумпиран, че не съм специалист или нещо такова. Занимават се с неща, които се случват на всеки обикновен гражданин", коментира санкциите Куюмджиев, който сега е председател на БСП в Търговище.

Той имал чешка книжка, защото е учил и работил там*, изкарал шофьорски курсове и държал изпити през 1989 г. Тя била законна и валидна и след влизането ни в Европейския съюз останал с нея, защото не можело да има две книжки едновременно.

"Те твърдят, че нямам право да шофирам с чешката в България и българската ми била отнета още през 2010 г., а аз не знам това. През това време съм карал колата си, спиран съм за проверки. Имам няколко фиша и един акт за превишена скорост от миналата година, когато ме спряха в София. Как никой не е засякъл досега, че съм лишен от правоуправление", недоумява Куюмджиев.

След проверката в Търговище той си платил глобите, но не помнел за каква сума са, и в момента карал шофьорски курсове.

Смята, че станалото е абсурдно и целта е да го тормозят и пречат на работата му в енергийния сектор.


*Куюмджиев завършва през 1987 г. средно образование в град Високе Мито, Чехия, след което и висше образование в Чешки технически университет в Прага. Магистър е по компютърни технологии в Технически университет - София и магистър по Бизнес администрация в Рочестърския технологичен институт - US бизнес училище в Прага.

Ръководител е на „Малки и средни предприятия“ в чешката Комерчни Банка АД, член на Societe Generale group, зам.-генерален директор „Външна търговия“ в чешката Шкода Прага АД. Директор на представителството в България, съветник на генералния директор Шкода Ядрено Машиностроене АД. Основател и ръководител на Шкода Алианс, консорциум участвал в търга за АЕЦ „Белене“.
Бил е зам.-министър на икономиката и енергетиката на България (2007-2009).