Държавният глава коментира изказването на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, че България няма да бъде приета в Шенген до края на годината. Той посети местността "Предел", където се провежда 13-ят събор на народното творчество "Пирин пее".

"Да, това интервю е факт, но в момента нямаме друга индикация за промяна в политиката и позицията на Германия. В президентството и в Министерски съвет не разполагаме с други официални данни, които да казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Разбира се, че това интервю ни притеснява, въпреки че е в регионална медия", коментира държавният глава. "Смятам, че България ще получи позитивна оценка. Ние сме убедени, че двуетапният план е правилен. Очакваме адекватна оценка за нашите усилия", каза Плевнелиев. Той допълни, че България се справя блестящо с шенгенските граници, много по-добре от много други държави".

България отново се разминава с влизането в Шенген, след като водещата европейска сила Германия категорично отхвърля възможността за присъединяването ни до края на годината. Това стана ясно от интервюто на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, което беше публикувано в петъчния брой на вестник "Райнише Пост". Така надеждите София и Букурещ за влизане в Шенгенската зона за свободно предвижване отново бяха попарени. "Смятам за невъзможно в този момент отварянето на границите за България и Румъния", категоричен е германският министър.

Той все пак допусна, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген на два етапа. Първият предвижда премахването на паспортния контрол на морските пристанища и летища и едва на по-късен етап този процес да обхване и сухопътните граници. "Призовавам да се запази този процес на два етапа", заяви германският вътрешен министър и добави: "Но аз съм скептичен, че можем да преминем към първия етап през тази година". Ханс-Петер Фридрих се обяви за по-силен контрол по вътрешните граници в Шенгенското пространство.