Към момента няма доказателства за извършено престъпление - принудителното им затваряне на двете жени и упражнено насилие от страна на майката.

Категорично обаче беше установено, че семейството живее в изключителна мизерия и мръсотия, без елементарни битови условия и без никакви социални контакти. Въпреки това, двете сестри Анжела и Стефка, които са на 42 и 43 години, няма да бъдат изведени от дома им, защото отказват и твърдят, че стоят там доброволно.

По случая беше образувано дело, в което да се установи, дали условията, при които живеят, създават риск за живота и здравето им. За целта прокуратурата е разпоредила да бъде направен фотоалбум.

Кметът на Свищов Генчо Генчев съобщи днес, че общината се ангажира да помогне с ремонт на къщата.

"Общината ще отпусне еднократна парична помощ от 1000 лева за най-необходимите неща. Агенция "Социално подпомагане" ще отпусне еднократни парични помощи. Твърденията са противоречиви - едни казват не са ги виждали, не са излизали, майката казва, че са в София. Мисля, че са обсебени от майката по някакъв начин", каза той пред БНТ.

Тепърва със семейството ще работят психолози и социални работници, тъй като майката отказва да приеме, че има сериозен проблем, с който, очевидно не може да се справи сама.

Още вчера 65-годишната Пенка Стефанова заяви, че дъщерите й постоянно излизали навън и съседи ги виждали как работят на двора, ходели и на църква, а иначе живеели в София. Тя им купувала храна, която пращала по автобуси.

Днес пък майката заяви, че в сряда двама лекари прегледали сестрите и казали, че са напълно здрави психически. Тя призна само, че преди 5 години едната ходила на преглед, защото не можела да спи, но психиатърът й казал, че е абсолютно здрава и препоръчал лечение с билки, съобщи "24 часа".

Официалните власти обаче не потвърждават информацията за прегледа.

"Събираме доказателства и ще се реши дали ще се назначава някаква експертиза, тъй като според социалния доклад те са "лица в риск", но никъде не пише, че имат нужда от психиатрична помощ", коментира прокурор Блага Георгиева.

Местните хора също не дават потвърждение за думите на майката, а кметът разказа, че сестрите са във видимо ненормално психологическо състояние, особено едната, която лежала на легло и била неконтактна.