В интервю за bTV Добрев категорично заяви, че бившият лидер на партията трябва да носи отговорност за тежката загуба на вота.

"Всеки трябва да носи отговорност. Има неща, за които твърдо обвинявам Сергей Станишев.Той трябваше да участва в първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Той вкара търговците в храма, вкара БСП във вътрешни битки, заради него загубихме над 100 000 гласа. Сега Първанов има група в парламента, а БСП над 100 000 гласа по-малко", каза още Добрев.

"Фараони", така той нарече "обкръжението" на Станишев той и показа снимки от стари конгреси на БСП, за да илюстрира липсата на смяна на управленските кадри.

Добрев се възмути, че има хора, които са в Изпълнителното бюро на БСП от 1990 година

"Партията трудно приема такива изяви, но след няколко години няма да има на кого да говоря", допълни Кирил Добрев и изнесе информация за нисък процент (6%) млади хора, гласували за БСП.

Според него на тези избори БСП е нямала кауза и е рухнал митът за организационното състояние.

Той призна, че е било грешка позицията на БСП през 2013 година "никога повече ГЕРБ" и подчерта, че България има нужда от стабилно правителство и то в рамките на повече от един мандат.

През 2009 година, когато дойде партия ГЕРБ на власт в лицето на Бойко Борисов, си мислеха, че животът започва от тях. Ние направихме същото, когато не спечелихме изборите, но направихме правителство с ДПС. Тогава нашата основна задача беше никога повече ГЕРБ и това беше също грешка”, допълни Кирил Добрев.

Той пожела да пропусне отговор на въпроса за коалицията с ДПС, въпреки че припомни своята категорично отрицателна позиция за сътрудничеството между двете партии.

2009 е годината, когато беше решаваща, казва още Добрев, цитиран от "Фокус".
Със Сергей Станишев имахме тежък конгрес, тогава той остана председател на БСП с ангажимента към новото, младото поколение, че той ще изчисти партията, разказа Добрев.

Тогава не само, че той подведе всички тези хора, а се заобиколи с Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова по простата причина, че те нямаха амбиция към неговият пост. И оттам след 2009 година всичко в партията тръгна надолу", коментира Кирил Добрев.