Това попита пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев по повод интервюто, което даде преди два дни финансовият министър за степента, в която различни страни затъват в кризата, предаде БГНЕС.

"Заедно с министър Цветанов това лице (Дянков - б.р.) ще носи пряка отговорност за отлагане членството ни в Шенген", каза още бившият премиер.

Той припомни, че в парламентарно питане към премиера му е дал възможност да се разграничи от думите на Цветан Цветанов, че "България беше приета предсрочно, несправедливо, не беше готова за ЕС".
"Тогава казах на г-н Борисов - това изказване освен, че е обида за българските граждани, ще бъде използвано от всички опоненти на България - и за Шенген, и за ERM 2, и за еврозаната и за парите за България за 2013-2020 г. Защото ще казват: българското правителство определя, че България е излъгала тогава, лъже ни и сега", добави той.

Станишев изтъкна, че вече страни като Франция и Холандия поставят въпроса за отлагане на въпроса за нашето членство в Шенген.

Междувременно Коалиция за България внесе в парламента алтернативен бюджет "на надеждата" -  това са 30 предложения между първото и второто четене по законопроекта за държавния бюджет за догодина, съобщи БТА.
„Това което ни е предложено като недоносче от правителството не отговоря на един основен въпрос, който няма да спра да задавам – къде са парите, господа и дами управляващи?”, попита Станишев и заяви, че не е ясно в чий джоб ще изчезнат те, цитира го "Фокус".

Станишев посочи, че алтернативният бюджет предвижда 2.3 млрд. лева повече приходи от данъци и 1.7 млрд. лева повече разходи.
"Не може да приемем, че парите за подслушване се увеличават и са близо 100 млн. лева, а парите за култура са само 94 млн. лева, отбеляза той.
Станишев коментира, че с този бюджет управляващите "искат да смажат българските общини преди изборите".

От БСП предлагат и с 1% да се увеличи осигуровката за фонд "Безработица", от което се очакват над 180 милиона лева в приходната част, както и пенсионната вноска да се повиши с още 0.2 на сто, освен с предвидените 1.8%.

Левицата предлага също минималната работна заплата да се увеличи от 240 на 270 лева, а пенсиите да бъдат актуализирани спрямо инфлацията.