Според него цена от 6,3 млрд. евро не отговаря на никакъв инфлационен индекс на Евростат, цитира го БТА.

Вчера в София бе подписан меморандум за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене". Бяха обявени и два чужди инвеститора, освен руската държавна компания, а цената беше закована на не повече от 6,3 млрд. евро. 
 
Днес от левицата смятат, че правителство не е договорило добри икономически условия за проекта.
БСП винаги е смятала, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде българска, а не руска или нечия друга, тоест страната ни трябва да има 51% контролен мажоритарен пакет, заяви Станишев. Той обясни, че договорките, постигнати вчера в София, ще доведат българската държава да загуби контролния пакет.
Соцлидерът отбеляза, че Русия е получила без конкурс и условия 45 процента от собствеността.

През 2008 г. е имало конкурс, спечелен от германската компания RWE. До изборите през 2009 г. във всички разговори, водени от българското правителство, тя е подчертавала, че за нея проектът е икономически изгоден и не е заявявала намерение да се откаже, разказа Станишев. Не е изненада, че след октомври 2009 г. компанията се оттегля от проекта, при положение, че финансовият министър заяви, че проектът е лош и няма подкрепата на държавата, коментира той.

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който е депутат от БСП,  допълни, че в планирания вариант за изграждането на централата България запазва за себе си всички рискове от атомната енергетика, а в същото време печалбата ще се предостави на чужди фирми. Овчаров не одобрява, че е допуснато руската страна да определя акционерната структура на дружеството, да определя структурата на проектната компания, дяловото участие, партньорите.

Колегата му Петър Димитров, който е бивш министър на икономиката, сравни ситуацията със строеж на къща, при която строителят не само иска по-висока цена, но и процент от собствеността. Това, което се случи вчера, е грандиозен успех за руската дипломация, огромен успех и за генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, смята Димитров.
Накарахме го да се извини неизвестно за какво, в резултат на което той получи добавка към цената от 2,3 млрд. евро, коментира депутатът. Дори след загубата на Втората световна война репарациите, които България е плащала, били по-малко - 70 милиона долара.

Сутринта премиерът Бойко Борисов заплаши, че ако още веднъж чуе, че RWE се е отказала от проекта заради правителството, ще стане международен скандал, защото ще поиска от германската компания да коментира причините. Той обеща, че ще помолили официално RWE да кажат защо е това, което няма да е особено приятно за тях.

Вижте видео от изявлението на Сергей Станишев