Личи стремежът на Бойко Борисов и партия ГЕРБ да продължат да управляват и чрез служебното правителство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти в парламента.
„Много ясно дефинирах пред Росен Плевнелиев, че ако искаме да говорим за независимо от сегашната власт служебно правителство, няма как да бъдат сменени само министрите. Днес г-н Борисов директно призова зам.-министрите да се окопават на сегашните си позиции, за да продължава ГЕРБ да управлява чрез служебния кабинет", добави Станишев, цитиран от "Фокус".

Думите на Борисов към министрите преди заседанието на правотелството в оставка бяха:

"Понеже предполагам, че никой от вас няма да остане министър, но ако някой пожелае – не ги принуждавайте зам.-министрите да напускат. Който иска да остане, ако го поканят, разбира се. Иначе да са готови и те с оставките, както и областните управители".
 
Според Станишев това е абсолютно неприемливо. Лидерът на БСП предупреди държавния глава, че ако бъде възприет този подход, той ще дискредитира служебния кабинет пред българската общественост.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан заяви следното:

"Няма как да приемем служебен кабинет, в който зам.-министрите на ГЕРБ, които са ярки политически лица, биха запазили постовете си или този кабинет да управлява с министри на областите, защото областните управители са съответните представители на изпълнителната власт за областта. Под служебен кабинет не разбираме само министрите, а и политическите кабинети на министрите от служебното правителство, посочи лидерът на ДПС. Министрите от служебния кабинет трябва да не носят съмненията за партийна ангажираност особено с все още управляващата партия ГЕРБ, която е изчерпала кредитът на доверие." 
 
"Ако някой иска да ни убеди, че се оттегля постепенно от властта, това означава да няма министри от ГЕРБ, да няма заместник-министри, да няма областни управители от ГЕРБ", каза още лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".
Според него не трябва да ги има и фигурите, чрез които Цветан Цветанов е упражнявал респресиваната си власт.

Станишев коментира и друго изказване на Борисов, но по свой адрес.  Премиерът в оставка заяви, че Станишев предлагал нова система на управление, в която лидерите ще управляват от някоя резиденция в полите на Витоша, а министрите ще са марионетки. И добави: "Тогава Доган и Царя го правеха, той беше индианецът долу".

„Това е абсолютно безотговорно. Пребиваването в болницата може да се е отразило и върху езика, и върху съдържанието на посланията на премиера в оставка. Сега България се нуждае от служебно правителство с пакет от спешни мерки. Това правителство трябва да каже истината за управлението на Борисов. Това, което премиерът говори, ми напомня за Винету.
 
Както е известно, любимата книга на Борисов е именно "Винету".