Вчера стана ясно, че съдийката от Административен съд-София е дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, известен с връзките си със сочения за лобист в съдебната стистема Красимир Георгиев. Адамов е бил ръководител на докторантурата му в Академията, публикувани бяха и снимки как двамата празнуват.

Затова сега в някои медии се появиха коментари, че "Красьо Черния ще кадрува в съда чрез дъщеря на свой приятел".

Вчера служебният правосъден министър Христо Иванов обяви, че все още текат съгласувателни процедури и във ведомството не са готови с кандитатурите за зам.-министри, една от които е на Адамова. В отговор на въпрос по повод коментарите за Адамова той заяви, че намира за изключително лош вкус и за срамно да се атакуват хора заради родителите им.

Иванов добави, че е вредно и абсурдно да се слага клеймо на съдии, които са били активни. Повод за това станаха други публикации, че Адамова е член на Съюза на съдиите, което щяло да доведе до напрежение в останалите професионални организации.

Днес и самата Адамова излезе с изявление до медиите, в което се казва:

"Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам. Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия.

Тя добавя, че е обявила кой е баща й в декларацията си за конфликт на интереси. И допълва, че родителите й са се разделили, когато е била в първи клас. Оттогава с баща й живеели в различни домове и в различни населени места и той нямал никакво влияние върху личните й и професионални решения и развитие. Почти не поддържаме връзка по лични причини, категорична е Адамова.

"Възразявам срещу това да бъда свързвана с действия и бездействия, приписвани на баща ми Величко Адамов в последните години. Това, което ми е известно, е, че моят баща никога не е бил обвиняем (Адамов бе проверяван от прокуратурата по две преписки, но и двете са прекратени, едната на 1 август 2014 г. - б.р.). Не бих допуснала да бъда поставена в ситуация, в която да се изисква от мен да заклеймявам баща си публично. Не познавам Красимир Георгиев и научих за съществуването му от медиите. Доколкото ми е известна възрастта му, той е бил дете, когато аз съм станала съдия (Красьо Черния е роден през 1981 г. - б.р.)", заявява още Адамова.

Тя подчертава, че в целия си професионален път е напредвала единствено благодарение на знанията и труда си. И уточнява, че е съдия от 1997 г., като  последователно е била младши съдия в Софийски градски съд, съдия в Софийски районен съд и съдия в Административен съд София-град, където се е класирала трета на конкурс с оценки 6.00 на анонимния писмен и на устния изпит.

Адамова добавя, че има над 18 години юридически стаж и е постановила над 5000 съдебни акта. Има множество публикации, член е на работна група във Висшия съдебен съвет, участвала е в над 15 международни обучения, включително след конкурси в Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека.

"Поведението ми е винаги е било съобразено с Етичния кодекс на магистратите. Мисля, че се ползвам с доверието на колеги от цялата съдебна система. За мен остава необяснимо защо показателите за дългогодишната ми усърдна работа изцяло се пренебрегват заради неподкрепени с никакви доказателства компрометиращи внушения”, заявява още Аглика Адамова.

По-късно магистрати от различни съдилища в София и страната изразиха в декларация безусловна подкрепа за нея. Съдиите заявиха, че са уверени в нейните безспорни морални и професионални качества, като подчертаха, че репутацията й е безупречна. Противопоставяме се на опитите да бъде дискредитирано името й и авторитетът на българския съд, заявиха още съдиите.

Вчера се появи информация и за двама от вече назначените зам.-министри - Радослав Русев, който влезе в регионалното министерство, че е разпитван от прокуратурата, докато е бил управител на ВиК Добрич, както и за арх. Георги Савов, зам.-министър по инвестиционното проектиране в МРР, който имал 20 фирми.

АНКЕТА: Да станели Адамова зам.-министър на правосъдието въпреки скандала?