Райковска събра 112 от гласовете на Общото събрание на двете върховни съдилища срещу 52 за колегата си от Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, с когото стигнаха до балотаж.

Зад тях останаха другите двама кандидати - Борислав Белазелков от ВКС - с 39 гласа, и Симеон Чаначев от ВКС - с 25. 

Мандатът на конституционните съдии е 9 години.

Изборът беше помрачен от сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Съдебната палата. Той беше подаден от анонимен глас малко преди 13.30 ч., когато трябваше да започне Общото събрание, за което пристигнаха почти всички съдии от ВКС и ВАС - 174 съдии от общо 190.

Председателите на двете съдилища - Лозан Панов и Георги Колев, заявиха че поемат отговорност и събранието ще се проведе.

Първоначално в Съдебната палата не се допускаха никакви хора, после се появи слух, че ще бъдат евакуирани гражданите и журналистите, но в крайна сметка Панов заяви, че заседанието ще се проведе публично в присъствието на журналисти. Гражданите обаче бяха евакуирани.

"Изборът трябва да се състои, защото е важен за държавността, а прозрачността на избора зависи от вас също. Така, че във всички случаи поемам отговорност днес да има избор, надявам се това да се случи. В сградата има много институции, заедно ще предприемем действия във връзка с това да не бъдат отлагани дела заради сигнали за бомба", каза той пред магистратите, цитиран от БНР.

Неотдавна президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще заложи на проф. Мариана Карагьозова и бившия премиер и дипломат Филип Димитров за членове на КС от своята квота.

Народното събрание също трябва да избере един конституционен съдия, като кандидатите са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ, и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт.