Радосвета Василева беше обвинена задочно преди седмица в пране на 2,6 млн. лева. Обвинението е за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ.

"Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход", оплака се майка й Антоанета Василева в отворено писмо до президента Румен Радев.

Тогава от прокуратурата съобщиха, че е разпоредено задържане за срок до 72 часа на Василева, а освен това е обявена за общодържавно издирване и е издадена Европейска заповед за ареста ѝ, тъй като се намира в чужбина.

Радосвета Василева атакува в СГС постановлението за задържане, но съдия Атанас Атанасов е преценил, че жалбата е процесуално недопустима, съобщиха от съда. В разпореждането си съдия той се мотивира с това, че жалбата е преждевременно подадена и разглеждането ѝ се явява безпредметно, поради което и съдът не се е произнесъл в открито съдебно заседание с участието на страните, съобщи "Правен свят".

"Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано", пише в разпореждането.

Съдията допълва, че Василева може да се възползва от предвидения ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура.

"Тоест няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по- горестоящата такава, като по-този начин се гарантират правата на лицето", аргументират се магистратите.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.

По неофициална информация Радосвета Василева се намира в Лондон.