Колата е на турския гражданин Фейзи Илханлъ. Автомобилът му бил откраднат на 19 февруари, докато бил в България. Чаушев е обвинен, че заедно с Ивайло Геков са предложили съдействие, за да бъде върнат срещу 25 000 евро.
Самият Илханлъ ще бъде разпитан само като свидетел по делото. Той отказа да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител, предаде БГНЕС.

Бившият министър в правителството на Сергей Станишев беше задържан през март и след една седмица в ареста освободен под парична гаранция от 5000 лв.

Няколко свидетели се очаква да дадат показания по делото, съобщи БТА. Първи пред съда застана Ендер Думушев, шофьор на собственика на автомобила. Пред съдебния състав той даде показания, които се оказаха коренно различни от тези, дадени пред разследващи. Според разказа му - бил в София, заедно с Фейзи Илханлъ и още няколко души, за да осъществят сделка за купуване на футболен отбор. Колата била открадната от паркинг пред хотел в София, в който те били отседнали предния ден.

С помощта на познат в Турция се свързали с Феим Чаушев. Той казал пред тях, че може да им помогне да си върнат колата, но само на държавно ниво. По-късно добавил, че има приятел, който можел да съдейства и по друг начин, но самият той не знаел точно какъв. След като ги запознал с Ивайло Геков, се дръпнал настрани. Геков, а не Чаушев, бил този, който поискал парите.

Пред полицията обаче в досъдебното производство Думушев е разказал друго. В показанията му там Чаушев играе далеч по-активна роля - бил представен като съветник на президента и казал, че за да се върне колата, трябват пари. Пред съда свидетелят се поправи, като посочи, че знаел от медиите, че в България за такива случаи се искат откуп.

Междувременно турците се свързали и с полицията за съдействие.
На Геков били предадени 23 000 евро, белязани от разследващите. В противоречие с показанията си в досъдебното производство днес Думушев заяви, че белязването е станало без неговото знание.
Отново обратно на казаното преди, свидетелят днес посочи, че не си спомня дали е разговарял лично с Чаушев, дали му е звънял и дали е уговарял с него място на среща за предаване на откупа.

След като му бяха прочетени първоначалните показания, Думушев заяви, че се отрича от тях и бил принуден от полицаите да ги даде. "Казаха, че ако не дам сведенията, които те ми кажат, парите ще ми се върнат много по-късно", обясни той.

И вторият разпитам свидетел - Али Калъч, се оплака, че в полицията прочели показанията му бързо, самият той не ги прочел, тъй като не знае добре български. Не разбрал нищо от тях, подписал ги, защото бързал, а детето му  било болно. И в неговите показания има съществени разминавания. И той, според материалите на полицията, е заявил, че Чаушев е казал, че може да намери автомобила и да го върне срещу 25 000 евро. Пред съда днес обаче каза, че Феим Чаушев е казал, че може да помогне само, ако има проблем с бюрокрацията, защото тя у нас е повече, отколкото в Турция.

Показания днес даде и полицаят Антон Дерменджиев, който потвърди пред съда, че Ендер Думушев е бил наясно, че парите, предадени за откуп за откраднатия автомобил, са били маркирани. Служителят на МВР добави, че свидетелят се е подписал, че е съгласен да съдейства на полицията и телефонът му да бъде подслушван. Според Дерменджиев Думушев е посочил в сигнала си до СДВР, че Феим Чаушев е човекът, който иска парите, но че парите били предадени на Геков. Той бил задържан малко след предаването на откупа, докато броял сумата пари. По-късно Чаушев се обадил на Геков да провери какво се случва, като и този разговор е бил подслушван от разследващите.

Делото продължава чак на 20 януари.