На съвместна пресконференция в Сочи с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен след срещата на съвета НАТО-Русия, Лавров посочи, че Москва и Брюксел все така не могат да постигнат съгласие по тълкуването на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН дали тя разрешава въздушните удари срещу режима на Муамар Кадафи. Той подчерта, че военната кампания на НАТО в Либия е била необходима, тъй като в противен случай са щели да загинат много хора.  

Алиансът не планира да провежда сухопътна операция в северноафриканската държава, уточни генералният секретар на организацията. Расмусен същевременно заяви, че НАТО ще продължи операцията си в Либия докато не изпълни поставените цели.

Расмусен и Лавров съобщиха, че НАТО засега не се съгласява с предложенията на Русия по отношение на противоракетния щит в Европа, но Москва счита, че може да бъде намерен взаимноприемлив път за сътрудничество и смята да продължи с алианса диалога за противоракетната отбрана, отбелязва ИТАР-ТАСС.

  "НАТО не представлява заплаха за нас. Алиансът е наш партньор и ние желаем партньорството ни да стане стратегическо, както се договорихме в Лисабон. Ще направим всичко възможно да се придвижим към това, но редица сериозни проблеми в отношенията ни се запазват", отбеляза руският външен министър.  

Същевременно Лавров подчерта, че европейският противоракетен щит, както е планиран, би застрашил пряко националната сигурност на Русия и че Кремъл "настоятелно съветва" НАТО да не го развива едностранно.

Расмусен обаче посочи, че решението на алианса да изгради тази противоракетна система е реалност. Той същевременно изрази мнение, че на срещата в Сочи двете страни са се придвижили към решаване на спора. "Надявам се, че когато се срещнем след по-малко от година на срещата на върха на НАТО в Чикаго, ще стигнем до консенсус по противоракетната отбрана", каза той.