Руският кораб "Алаид", на борда на който има хеликоптери Ми-25, собственост на Сирия, ще пристигне на 23 юни на пристанище Мурманск, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"Алаид" пое курс към Сирия на 11 юни. При преминаването му от Северно море към Атлантическия океан корабособственикът беше информиран, че действието на застраховката се прекратява, както и изискването корабът да акостира на някое пристанище за проверка.
За да се избегне евентуално задържане на съда, беше решено той да спре на пристанището в Мурманск, където в събота флагът му ще бъде сменен с руски, обясни Лукашевич.
Досега "Алаид" плаваше под флага на Кюрасао.

Русия запазва военно-техническото си сътрудничество със Сирия, но не доставя оръжие, което би могло да се използва срещу демонстранти, заяви Лукашевич.
"Искаме да призовем и другите държави, извършващи доставки на военна техника и военна продукция в този и други райони, където има опасност те да бъдат използвани срещу мирни граждани, да последват примера на Русия", изтъкна Лукашевич.

Съветът за сигурност на ООН никога няма да разреши военна намеса в Сирия, особено ако е използван терминът "интервенция". Такъв сценарий не можем да допуснем. Това противоречи на принципите в устава на ООН, подчерта той.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров ще се срещнат на 29 юни в Санкт Петербург, посочи Лукашевич. Те ще обсъдят обстойно проблеми от руско-американските отношения, както и най-актуалните международни и регионални проблеми, добави той.

Лавров и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан обсъдиха по телефона пътя за възможно най-бързо уреждане на сирийската криза. Във връзка с московския кръг от преговорите по иранската ядрена програма Лукашевич отбеляза, че засега раздвижване на практика няма.

Големите десантни кораби на руския Черноморски флот „Николай Филченков” и „Цезар Куников” правят предпоходни маневри преди заминаването си към Средиземно море за изпълнение на специални задачи в сирийското пристанище Тартус, стана ясно преди два дни.