Това съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), цитирани от БТА. Oтработеното гориво е върнато в периода 4-17 юли 2008 година.
Превозването му е в рамките на финансирана от министерството на енергетиката на САЩ програма за репатриране на руско ядрено гориво за изследователски реактори. Връщането е в съответствие със спогодбата между правителствата на България и Русия за сътрудничество по внос в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователския реактор. Спогодбата е подписана през януари 2008 г., припомнят от АЯР.
Горивото е превозено до завода на държавното предприятие "Маяк" в град Озерск в Руската федерация. Касетите с ядрено гориво са били доставени на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН в София, от бившия Съветски съюз, и са били използвани в изследователския реактор ИРТ-2000.
Зареждането на контейнерите с отработеното гориво е станало в присъствието и под контрола на инспектори от департамента по гаранциите на Международната агенция за атомна енергия, инспектори от ЕВРАТОМ, инспектори от Агенцията за ядрено регулиране и технически експерти от министерството на енергетиката на САЩ.
Транспортирането на свежо ядрено гориво за изследователски реактори от България за Русия е част от ръководена от САЩ международна съвместна инициатива за намаляване и - по възможност, прекратяване на използването и съхраняването на високообогатен уран за ядрени дейности в гражданската сфера, обясняват от АЯР.
Изпълнението на програмата намалява риска от разпространението на ядрен материал, годен за изработването на ядрено оръжие, се посочва в съобщението.