Лично премиерът Бойко Борисов дойде, за да представи номинацията. В залата са й самите Вучков и Бъчварова, както и почти всички министри.

Гласуването за оставката на Вучков и за избора на Румяна Бъчварова ще бъде общо. Нужно е обикновено мнозинство - повече от половината гласували. БСП и ДПС обявиха, че като опозиция ще са "против", а ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ще подкрепят промените в кабинета. От АБВ изразиха оптимизъм по повод на предложената от премиера кандидатура на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Вижте снимки >>>

В началото на обсъждането депутатите приеха БНТ и БНР да излъчват на живо. Пръв думата поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обаче не заговори по темата, а настоя премиерът да обяви неутралитет и България да не участва в операции на НАТО. 

Цецка Цачева заяви, че това е злоупотреба с право и разпореди камерите да бъдат изключени. След като Сидеров приключи изказването си, камерите бяха включени и дебатите продължиха.

Пръв думата взе Атанас Мерджанов от БСП, който заяви, че това решение е плод на натиск и попита кой е опитал да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера.

"Ние ще гласуваме против, защото и на децата е ясно, че Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално, някой друг ще взема решения. Искаме да знаем кой. Ако това е самият Борисов, то по-честно ще е да съвмести постовете премиер и вътрешен министър. Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали. Номинацията на г-жа Бъчварова е продукт на някакво надхитряне, тя няма потенциал, защото от нея нищо няма да зависи", каза още социалистът.

Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана, заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че персоналните промени са естествено явление, но когато това се случва малко след 100 дни от управлението, има вътрешнопартийни измерения.

Местан добави, че няма да коментира това, че Бъчварова е социолог, правейки аналог с изказванията на премиера, че филолог не може да ръководи спорта  (спортният министър в кабинета "Орешарски" Марияна Георигева - б.р.).

България има сериозен проблем в националната сигурност. Лобистките интереси на партньорите на г-н Борисов са сериозна причина за тази криза. Ще гласуваме против избирането на Бъчварова и аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, каза още Местан.

От РБ заявиха подкрепата си за Бъчварова.

"Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР. Но това не е джендър баланс, това е скъсване с манталитетен модел. Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа”, каза Радан Кънев.

Той добави, че още преди изборите са били наясно, че ще подкрепят не отделни хора за министри, а принципи, програма и смелост за реформи.

Красимир Каракачанов обяви от името на ПФ, че ще подкрепят Бъчварова, но ще настояват някои въпроси да бъдат приоритет за МВР. Той посочи битовата престъпност, която „е заляла 2/3 от България", и нелегалната емиграция, заради която оградата по българо-турската граница трябва "да се изгради възможно най-бързо".

Светослав Белемезов от АБВ също заяви подкрепа, но изрази надежда, че Бъчварова ще прояви необходимата твърдост в управлението, ще постигне високи резултати по линия на превенцията, връщането на вярата в системата, подкрепа за създаване на обществен съвет и комплексен подход за справяне с тероризма.

Росен Петров от БДЦ също обяви, че ще гласуват "за" Бъчварова, защото човек извън системата може много по-добре да погледне на нея.

"Ако аз бях станал министър, както се говореше по едно време, щях да нося целите негативи на това - познати, шуробаджанащина, щях да си назнача мой човек за главен секретар, нямате съмнения в това, нали?", пошегува се Петров и се обърна към Бъчварова:

"Защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек. Съжалявам, че не станах аз, но ви пожелавам успех".

Накрая Цветан Цветанов заяви позицията на ГЕРБ - когато има подадена оставка, право е на министър-председателя да определи човека, на който ще има доверие да продължи реформите. Не е министърът този, който управлява, а законът, подчерта той.

Подкрепата за Румяна Бъчварова е пълния си обем, защото това, което наблюдаваме, са спекулации. Понеже се правеха оценки за 100 дни от правителството, колеги от ляво - вие управлявахте в условия на заграждания около парламента и когато има такова доверие, трябваше много по-рано да си отидете", обърна се той към БСП.

Вучков: Имахме противоречие с Борисов

Моята оставка беше породена от противоречие с премиера Бойко Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар, за съдбата на реформата в МВР, заяви от своя страна Веселин Вучков.

Вълнуваше ме и въпросът, че г-н Светлозар Лазаров не вдъхваше доверие в служителите. Не трябва да има нищо драматично. Това е личен, суверенен акт. Когато между мен и премиера има сянка на противоречие, нормално е да се подаде оставка”, добави той.

Вучков изказа увереност, че начело с Бъчварова реформите ще продължат и увери, че би й помогнал с каквото може.

Накрая той благодари на колегите си от кабинета и на премиера, че го е номинирал и им пожела успех за "всички добри дела".

По време на дебатите Бойко Борисов излезе от залата, след известно време се върна, но по-късно пак напусна. Георги Кадиев го призова да се върне и малко по-късно той го направи.

Депутатът от БСП го попита дали той е стопирал реформите в МВР и призова Вучков да каже истинската причина. И двамата не излязоха на трибуната да отговорят.

Кадиев обаче се обърна към РБ:

"Радан Кънев има навика да поздравява с разни песни премиера. Реформаторите да не вземат да поздравят Борисов с онази песен на Криско и Мария Илиева... как се казваше... "Покажи на тия хора как са мяташ". Да не стане накрая, колеги реформатори, да гледате как министър Румяна Бъчварова само се мята".

АНКЕТА: Одобрявате ли предложението Бъчварова да оглави МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Мерджанов срещу Бъчварова